15 nieuwe podcast-afleveringen: “Hij vond dat ik op Pieter van Vollenhoven leek!”

15 NIEUWE PODCAST AFLEVERINGEN OVER HAARLEMSE SCHRIJVER

Het Godfried Bomans Genootschap produceert dit jaar maar liefst 15 podcast afleveringen over hun geliefde schrijver Godfried Bomans (1913 – 1971). Hans Wiegel is de eerste gast in deze maandelijkse serie, die vandaag online staat.  

Pieter van Vollenhoven
Hans Wiegel vertelt in de podcast over de ontmoeting met Godfried Bomans in 1970.  “Ik gaf een lezing in Zandvoort en toen zag ik hem achter in de zaal zitten. Later heeft hij in het boek ‘De man met de witte das’ over mij geschreven. Het was een alleraardigst stukje wat hij toen heeft geschreven.

 Uit ademen van God zelf, spreekt de oud-minister lachend.  ETC ETC

Serie
In de maandelijkse podcast serie volgen ook nog Jeroen van Merwijk die praat over de humor van Bomans, Thérèse Steinmetz over het auto-ongeluk wat ze in 1967 samen kreeg met de auteur en een aantal extra afleveringen worden opgenomen op het onbewoonde eiland Rottumermerplaat, waar Godfried Bomans in 1971 een week doorbracht en werd afgelost door Jan Wolkers.

Godried Bomans Genootschap
Het Godfried Bomans Genootschap bestaat al sinds 1972. Het is een vereniging met meer dan 200 leden. Tweemaal per jaar wordt er een bijeenkomst georganiseerd in Haarlem en wordt het cluborgaan ‘De Godfried’ gepubliceerd. Het genootschap heeft ook een eigen Facebook pagina en een Youtube kanaal.

eindjes houvast bomansquiz

Bomansquiz voorjaar 2020

Ook dit voorjaar hebt u de mogelijkheid om tijdens de bijeenkomst van het Godfried Bomans Genootschap op 18 april 2020, deel te nemen aan de traditionele Bomansquiz.

Omdat sommige leden wat moeilijkheden hadden bij het oplossen van sommige vragen bij de vorige quiz, heeft het bestuur besloten allen een beetje te helpen. Daarom vinden jullie hierna een lijst met de boeken en de hoofdstukken of bladzijden, waaruit de vragen gehaald werden. Op deze wijze kan eenieder zich in alle rust en ruim op tijd, voorbereiden op deze quiz.

De vragen komen dus uit de volgende bronnen:

 1. Wandelingen door Rome Hoofdstuk  Het wonder 1
 2. Trappistenleven vanaf pagina 101 tot pagina 103
 3. Sprookjesboek Sprookje  De koning die niet dood wilde
 4. Erik of het klein insectenboek Hoofdstuk 1
 5. Pieter Bas Hoofdstuk 5 Nieuwe ervaringen
 6. Kopstukken en Dundruk De Brandmeester Hoofdstuk  De Brandmeester
 7. Wandelingen door Rome Hoofdstuk Waarheden als koeien en Godfried Najaar 2019 Bomans Achterna
 8. Sinterklaas in Canada Eindejaarsgeschenk 2019
 9. De avonturen van Pa Pinkelman  Hoofdstuk 6  Voor het eerst in zijn leven krijgt Pa Pinkelman een geschil met Tante Pollewop
 10. De onsterfelijke Pa Pinkelman Hoofdstuk 12
 11. De Laatste Knal De laatste knal en andere feestverhalen De Laatste Knal
 12. Wonderlijke nachten Hoofdstuk De vierde nacht
 13. Het luie jongetje en andere verhalen Hoofdstuk het luie jongetje
 14. Een Hollander ontdekt Vlaanderen Pagina 9 en 10 Moerdijkbrug en Nederlandse Douane Wuustwezel
 15. Buitelingen Hoofdstuk  Kinderen van het paradijs

Jullie mogen uiteraard naar hartenlust de andere hoofdstukken of bladzijden uit de opgegeven werken lezen, maar voor de quizkennis volstaan de tips die hier opgesomd zijn.

Wij wensen jullie alvast veel leesgenot en wie weet wacht er een mooie prijs op u.

En weest allen gerust: bestuursleden en ereleden nemen niet deel aan de quiz!

Graag uw AANDACHT voor een DATUMWIJZIGING

Normaal komen onze leden telkens op de tweede zaterdag van april samen voor hun Voorjaarsbijeenkomst.

Dit jaar is die tweede zaterdag van april echter Paaszaterdag.  Om te vermijden dat onze gastspreker voor een halflege zaal moet praten, is er besloten om de Voorjaarbijeenkomst te verplaatsen.

In het convocaat zullen de leden uitgenodigd worden om niet op 11, maar wel op 18 april 2020, deel te nemen aan de halfjaarlijkse ledenbijeenkomst, in het hotel ML in Haarlem.

Hou dus zeker zaterdag 18 april vrij in uw agenda!

Kennemer Boekhandel Bomans middag

Middag rondom Bomans

Ter ere van de verschijning van De brandmeester, de gedundrukte Bomans, organiseert Kennemer Boekhandel een middag rondom het werk van Godfried Bomans. Met Gé Vaartjes, Sylvia Hubers en Fred Berendse.

Datum: zondag 24 november
Aanvang: 14:00 uur
Entree: 7,50
Reserveren: info@kennemerboekhandel.nl / 023-5251944

Kleverparkweg 3
2023 CA Haarlem
023-5251944

Verslag najaarsbijeenkomst Genootschap 2019

De zaal van het hotel ML in Haarlem, was weer goed gevuld met leden van het Genootschap uit alle windstreken van Nederland en Vlaanderen. De vergadering  vond uitzonderlijk, vanwege een niet beschikbare zaal, niet op de tweede zaterdag van oktober plaats, maar op zaterdag 26 oktober 2019.

Voor de pauze hadden we het al behoorlijk druk. De voorzitter overliep eerst kort het programma en nodigde dan twee ereleden, Jan Henry en Frank van der Voordt, uit om de stapel dundruk boeken met verhalen van Godfried Bomans te onthullen. De leden van ons genootschap kregen de eer om als eersten deze nieuwe uitgave, De Brandmeester, met verzamelde werken van Bomans, te kunnen aankopen. Nadien  presenteerde Fred Bonaers een Bomansquiz, die volgens hem spotgemakkelijk was, wat niet weg nam dat er op sommige banken gezucht en geblazen werd. Het was voor allen echter een leerzaam en vrolijk intermezzo.

Na de ietwat langere pauze presenteerde  Harry Broshuis zijn studie over Godfried Bomans een ‘afvallige katholiek’. Dat liep wat uit, maar alle aanwezigen bleven toch tot het laatste ogenblik aandachtig luisteren naar deze diepgaande voordracht.

Tegen halfzes sloot de voorzitter dit officiële gedeelte van de bijeenkomst af en  kon er in alle rust nagepraat worden over de belevenissen van weer een bijzonder aangename Bomansnamiddag.

De dag werd naar goede traditie afgesloten met een diner dat uitstekend verzorgd werd door keukentovenaars van het hotel ML.

Dundruk – LEDENAANBIEDING

Speciaal voordeel voor onze leden:

Dit boek zal, enkel voor onze aanwezige leden, reeds te koop zijn, op de najaarsbijeenkomst van het Godfried Bomans Genootschap, op zaterdag 26 oktober vanaf 15:00 uur in het Hotel LM te Haarlem. In de reguliere boekhandel wordt dit boek pas vanaf 01 november te koop aangeboden. Inschrijven voor de najaarsbijeenkomst kan nog tot 18 oktober 2019.

Na Carmiggelt, Schmidt, Minco, Campert, Thijssen en Van Kooten brengt uitgeverij Van Oorschot in oktober een verzameling verhalen van Godfried Bomans uit in de reeds befaamde reeks smalle dundrukboeken. Mede dankzij voorstellen van leden van het Godfried Bomans Genootschap kon een boek onder de titel De Brandmeester van meer dan 300 bladzijden worden samengesteld. “Bomans is onmiskenbaar een meesterlijke schrijver, die zowel ernstig als zeer lichtvoetig kon zijn,” schrijft Van Oorschot.

De gebonden bundel verschijnt met stofomslag en leeslint en kost €27,50. ISBN 9789028293021 NUR 301

De IJdele Engel Godfried Bomans

Bijzondere kunstenaarsuitgave van De IJdele Engel

Bestellen of bijdragen aan het maakproces? Klik hier.

“In 1965 vond ik op het Waterlooplein een prentenboekje met een prachtig verhaal van Godfried Bomans. Ik was kort tevoren afgestudeerd aan de Kunstnijverheidsschool in Amsterdam en wilde kinderboeken gaan illustreren. Het verhaal raakte me en ik ging ermee aan de gang. Toen het klaar was heb ik Godfried Bomans geschreven of ik het hem mocht laten zien.

Dat gebeurde: hij haalde mij van het station in Haarlem en bekeek in zijn studeerkamer met veel belangstelling mijn boekje. Hij vond het er leuk uitzien, en zou het aan zijn agent doorgeven, die dan contact met mij kon opnemen.

Enige tijd later, op een namiddag om kwart voor zes ging de bel en daar stond een keurige meneer voor de deur. Ik woonde in een afgekeurde woning in de Jordaan, en had inmiddels twee baby’s, een hing aan mijn rok en eentje op de arm. Ik was aan het koken. Alles gebeurde in één kamer, primitief zoals je je nu niet meer kunt voorstellen.
De meneer bekeek mijn werk vlug, zittend op mijn bed, en had enige aanmerkingen waar ik geen antwoord op had. Ik heb nooit meer iets van hem vernomen.

Ik heb de tekeningen nooit veranderd. Het boekje heb ik mijn hele leven bewaard, met het idee dat ik er nog iets mee wil.

Afgelopen december heb ik van de weduwe van Godfried Bomans en haar dochter toestemming gekregen om mijn versie van “De ijdele Engel” uit te geven. Ik heb ervoor gekozen het boekje precies zo te laten als het is, inclusief de handsgeschreven letters. Op deze manier is het ook een tijdsbeeld geworden.

Het boekje wordt binnenkort gedrukt en kan hier besteld worden.

Hanneke Dikboom

Weetjes Zeewolde: naamgeving in beeld bij Omroep Flevoland

De namen Wolderwijd en Nuldernauw zijn bedacht door Godfried Bomans. De beroemde schrijver was korte tijd prominent lid van de naamgevingscommissie voor de nieuwe polder Zuidelijk Flevoland. Biograaf Gé Vaartjes leest voor uit de aanbevelingsbrief die Bomans aan de minister schreef.