Bomans in het muziektheater

Op 13 en 14 september 2019 voert het Twents Jeugd Harmonie Orkest (TJHO), het jeugdorkest van de Muziekvereniging Armonia, een muziektheaterproductie InsecTJHOtel op. Deze productie is geïnspireerd op ‘Erik of het Klein Insectenboek’ van Godfried Bomans.

Data voorstellingen:

13 en 14 september 2019, 20.00 uur, Rabo zaal Schouwburg Hengelo

Toegangsprijs:

€ 12,50 (kinderen t/m 12 jaar en CJP € 7,50)

Kaartverkoop:

kassa Schouwburg Hengelo of www.schouwburghengelo.nl

Het TJHO

Het TJHO, bestaande uit ruim 70 leden tussen de 14 en 23 jaar, is een jong orkest dat talent, kwaliteit en jeugdig enthousiasme uitstraalt. Het orkest bestaat dit jaar 45 jaar. Tweejaarlijks produceert dit orkest een muziektheaterproductie. Deze productie wordt grotendeels gemaakt en gerepeteerd tijdens de orkestreis die het TJHO in de zomervakantie maakt. Al voor de dertiende keer gaat het TJHO twee weken naar Olonzac in Zuid Frankrijk. Daar vindt ook de eerste uitvoering plaats. In dit jubileumjaar dreigde de begroting van de reis financieel niet rond te komen. De TJHO leden hebben op verschillende manieren sponsor acties ondernomen en een oproep gedaan. Dat leverde heel veel positieve reacties op. Veel oud leden, ouders, familieleden en andere betrokkenen hebben het TJHO gesponsord waardoor het orkest in dit jubileum jaar gelukkig wederom naar Olonzac kan afreizen.

De voorstelling

De muziektheaterproductie ‘InsecTJHOtel’ is geïnspireerd op het boek ‘Erik of het klein insectenboek’ van Godfried Bomans. Het jeugdorkest en een verteller nemen het publiek mee in de wereld van de hoofdpersoon die een schilderij binnenstapt en in een surrealistische wereld verschillende insecten ontmoet. Anders dan in het oorspronkelijke boek van Bomans is de wereld in het schilderij bij deze productie gebaseerd op uitvindingen van Leonardo Da Vinci en de surrealistische schilderijen van Salvador Dali. De hoofdpersoon ontmoet verschillende insecten en deze komen tot leven in het verhaal. De regisseur zal samen met de dirigent theater en muziek combineren zodat een aansprekend, verrassend verhaal ontstaat voor publiek in de leeftijd van 8 tot 88. Het orkest verandert in een krioelende mierenhoop of bijenkolonie. Het publiek zal tijdens de voorstelling steeds verrast worden door de wisselende rol van het orkest.

Vanwaar de bijzondere samensmelting in deze muziekproductie van Bomans ‘Erik of het kleine insectenboek’, Leonardo da Vinci en Salvador Dali?
Dit jaar is het 500 jaar geleden dat Da Vinci is overleden. De Nederlandse schrijver Godfried Bomans (1913-1971) heeft voor zijn debuutroman in 1941, waarin hij op milde maar toch hekelende wijze het menselijk handelen beschrijft in een geslaagde vermenging van mensen- en diereneigenschappen, veel inspiratie uit de teksten van Leonardo Da Vinci gehaald. Die laatste schreef in zijn tijd: ‘Wij mensen zijn als ballingen, levend binnen de lijst van een vreemd schilderij. Wie zich daarvan bewust is, leeft groots; de rest is insect’. Ook de kunstenaar Salvodor Dali werd voor de werken in zijn surrealistische periode (90 jaar geleden) geïnspireerd door de wereld der dieren, en vaak ook insecten. De jeugdleden van TJHO bezoeken tijdens hun orkestreis in Zuid Frankrijk het Dali museum in Noord Spanje. Om de muziekproductie een bijzondere en verrassende uitstraling mee te geven is ervoor gekozen in het decor zowel uitvinder als kunstenaar te eren.

Cultuureducatie

De gemeente Hengelo heeft het financieel mogelijk gemaakt dat basisschoolleerlingen van de groepen 5,6,7 en 8 met de muziektheaterproductie kennis kunnen maken. Ter ondersteuning en voorbereiding hierop is er een educatieve lesbrief geschreven die wordt verspreid onder de Hengelose basisscholen.

De muziekproductie wordt mogelijk gemaakt door de financiële ondersteuning van het VSB fonds, Lokaal Fonds Hengelo, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Groothuis Fonds en de gemeente Hengelo.

Voor meer informatie over de vereniging: www.armonia.nl
Voor contact: info@armonia.nl