Godfried Bomans • 50 jaar later

Op 22 december 2021 zal het al 50 jaar geleden zijn dat Godfried Bomans plots overleed.

Veel van onze huidige leden waren toen al oud genoeg om te beseffen wat er gebeurde. De meesten waren tieners, een kleinere groep had de kaap van de twintig al gerond en enkele uitzonderingen waren toen ouder dan dertig. Bij de overgrote meerderheid van die Bomanslezers en bij vele tienduizenden anderen in het Nederlands taalgebied, kwam de tijding over de plotse dood van onze geliefde schrijver aan als een donderslag bij heldere hemel. Hij was amper 58 jaar jong! Veel van die mensen hebben ons in de loop der jaren verteld hoe hard dat nieuws bij hen binnenkwam en op welke manier ze het vernamen. Helaas hebben we er nooit wat over opgeschreven.

Anderzijds hebben we vandaag ook heel wat leden, die niet eens geboren waren toen Godfried ons verliet en die toch fervente Bomansianen zijn geworden. Ook zij hebben een eigen kijk op het werk van Bomans.

Daarom heeft het bestuur besloten om beroep te doen op ALLE leden, inclusief ereleden en bestuursleden, met de vraag om hun ervaringen omtrent Godfried Bomans’ werk, zijn levensgeschiedenis en zijn overlijden , in geheel eigen stijl neer te schrijven en ons dat over te maken.

Dat kan uiteraard op verschillende manieren:

  • Door een relaas te geven over de wijze waarop Bomans in jullie leven is gekomen, bijvoorbeeld als verplichte lectuur op school, of door  zijn TV optreden? Of heeft zijn overlijden u zodanig geraakt dat u nieuwsgierig werd en u alvast een eerste boekje  hebt aangeschaft?
  • Maar het zou bijvoorbeeld ook kunnen door een brief aan Godfried te schrijven, met uw kijk op zijn geschreven werk, zijn overlijden, TV optreden, zijn radiowerk of zijn lezingen.
  • Kortom hoe het gebeurt is niet zo belangrijk, hoofdzaak is dat we een stukje proza, of zelfs poëzie, van u toegezonden krijgen.
  • Een foto of een tekening is ook altijd welkom.

Indien wij VOOR 15 AUGUSTUS 2021 voldoende inzendingen van onze leden mogen ontvangen, zal het geheel gebundeld  worden tot een boek(je?), dat aan alle leden GRATIS ter beschikking zal worden gesteld. Uiteraard worden de namen van de auteurs bij hun inzending vermeld. Daarom onze oproep: kruip in uw pen of achter uw PC of laptop en begin er aan. Het wordt beslist mooi! En het moet echt niet lang zijn.

Uw tekst, met naam en adres, wordt graag verwacht op  vlaanderen@godfriedbomans.nl

Wij ontvangen het liefst uw inzending per e-mail, vanwege de vlotte verwerking, maar indien dit niet mogelijk is kan het ook via de post naar:

Voor Nederland
Fred Berendse
Voorzitter Godfried Bomans Genootschap
Bakkershof 62
2291 DD Wateringen

Voor Vlaanderen
Fred Bonaers
Godfried Bomans Genootschap Vlaanderen
Leopold II straat, 75
3800 Sint-Truiden