Bomans Romano

Piazza di Spagna

In 1953 verbleven Godfried Bomans en zijn vrouw een jaartje in Rome. Daarover schreef ik in 1992 een hele Godfried vol onder de titel De Tiber als Spaarne. Ik kon melden dat zij hun intrek hadden genomen op nummer 9 van de Piazza di Spagna, het plein voor de Spaanse Trappen met de fontein van Barcaccia (de fontein in de vorm van een boot, die door Nederlandse voetbalhooligans beschadigd werd) en schuin tegenover het museum voor de Engelse dichter John Keats. Een huis op een toplocatie waar veel toeristen samenkomen. In 1992 was het gebouw nog een condomino, een appartementengebouw, maar nu zijn er kantoren en winkels in gevestigd.

Na 1992 is uit de correspondentie die in het Letterkundig Museum ligt, duidelijk geworden dat het Bomanspaar op nog drie andere adressen in Rome heeft gewoond, maar op minder prominente plaatsen dan onder de Spaanse Trappen.

Via Pompeo Magno

Een van die adressen is Via Pompeo Magno 4 in de wijk Prati. Een lommerrijke buurt, niet ver van het Vaticaan, een zijstraat van de Lungotevere Michelangelo die langs de Tiber voert. Het is een schone, veilige en welvarende buurt, die vaak door toeristen en zakenlui als verblijfplaats wordt gebruikt. Nummer 4 is een nog steeds bewoond appartementencomplex van zes woningen.

De derde woning ligt uit het centrum van de stad in de wijk Trastevere: Viale di Villa Pamphili 17, niet ver van de Villa Doria Pamphili, een villa in het grootste openbare park van Rome, maar net niet in de wijk Monteverde. Viale die Villa Pamphili ligt in de bekende wijk Trastevere. In het centrum van deze wijk liggen veel horecagelegenheden die ’s avonds en ’s nachts door Italianen en buitenlanders bevolkt worden. Daarom heen liggen volkswoningen. Verder zijn er internationale scholen als de American Academy of Rome, het Thomas More College of Liberal Arts. Nummer 17 is wederom een appartementenflat, maar met minder allure dan de woning in de Via Pompeo Magno.

Viale di Villa Pamphili

Het laatst gevonden adres lag daar niet ver vandaan in dezelfde heuvelachtige wijk: Via Nicola Fabrizi 16 A II. Een evenmin bijzonder interessante straat, waar de nummering aan de even kant ophoudt bij nummer 12, tegenover het Liceo Scientifico Statale J.F.Kennedy. Dan volgt een vervallen muur die op de hoek met de Via
Calandrelli eindigt bij een afgesloten en poort met een verroest ijzeren hek van nummer 18. Achter de poort en de muur zijn geen woningen meer te vinden, maar een grote tuin. Uit de nog bestaande huizen valt op te maken dat hier eens prachtige villa’s moeten hebben gestaan.

Via Nicola Fabrizi

Foto’s flats: Fred Berendse, foto muur: internet

Uit: Godfried, jrg. 38, nr. 1, maart 2016