Bas Heerkens bracht Godfried Bomans weer even tot leven.

De 92ste bijeenkomst van ons genootschap vond wederom plaats in ons inmiddels vertrouwde restaurant ML. Ondanks dat Hotel Die Raeckse ons heeft gevraagd terug te keren, hebben wij besloten te blijven bij deze gastvrije locatie.

Bas Heerkens als Bomans

Hoewel het programma pas in de middag begon. Was ik ’s ochtends vroeg al in de Spaarnestad aanwezig om een drietal filmpjes te maken met de gastspreker die ’s middags na de pauze zijn opwachting zou maken.

Het was acteur Bas Heerkens. Voor het grote publiek bekend als de kwaadaardige Hein in de soapserie ‘Goede tijden, slechte tijden’. Voor ons Bomansianen kennen wij hem ook in de rol van onze favoriete schrijver in het toneelstuk ‘Godfried’. Een toneelvoorstelling van de Haarlemse Theatermakers uit 2013.

Hoewel ik het toneelstuk helaas had gemist, verkreeg ik via via zijn contactgegevens. Ik trok de stoute schoenen aan en benaderde hem met de vraag of hij nog eens zijn rol wilde hernemen voor ons genootschap.

De acteur reageerde enthousiast. De rol opnieuw leren was niet nodig, de bekende acteur speelde Godfried Bomans nog regelmatig voor schoolprojecten of op speciaal verzoek. Al in december van het vorige jaar bezocht ik Heerkens thuis in Amsterdam. Een schoenendoos stond op tafel klaar met daarin attributen die werden gebruikt voor zijn rol.

De doos van pandora werd geopend en daaruit kwamen de herkenbare bril en gekrulde pijp. Heerkens die in een simpele trui rondliep, nam de pijp in zijn mond en zette de bril op zijn gezicht. Toen hij zijn stem schraapte klonken daar de eerste klanken van zijn vervormde stem. Ja, ik herkende Bomans’ stem direct. Vooral als Bas aan het einde van een woord een octaaf hoger ging.

We bedachten samen een creatief plan. Zijn optreden moest tot het laatste moment geheim blijven. De Bomansianen op onze bijeenkomst moesten verrast worden. De rode draad van zijn optreden zouden de ‘kopstukken’ worden. Refererend naar het bekende radioprogramma, waarin Bomans als panellid in de jaren zestig van de vorige eeuw fungeerde.

De voorpret tussen Heerkens en mijn persoon was groot. De acteur schreef een aantal kopstukken die men in de zaal kon voorlezen en waar hij als Bomans antwoord op kon geven. Tussen december en april hadden we meerdere keren contact over de inhoud.

In de vroeger ochtend van de 13e april troffen we elkaar bij restaurant Brinkmann, waar in de gewelven Godfried Bomans zich regelmatig had opgehouden. Daar op de heilige grond boven Teisterbant dronken we snel een kop koffie en gingen daarna met de camera op pad.

Heerkens had een camouflerende jas over zijn geruite Bomans-jasje en droeg een zonnebril om niet herkend te worden door Bomansianen die zich al vroeg manifesteerden in het centrum van Haarlem. Aanvankelijk zouden wij een filmpje opnemen bij het Bomans-beeldje in de Wijngaardtuin aan de Janstraat. Helaas was de tuin was afgesloten en besloten we de Janstraat te nemen, met op de achtergrond de pittoreske Haarlemse huisjes.

Passerende wandelaars wisten niet wat ze zagen. Lag het aan de sterkte van hun bril? Jawel, Bomans bewoog zich weer even door de Spaarnestad. Na de buitenopnames kwamen we terug bij Brinkmann. Daar midden in het restaurant gedeelte stelde ik mijn camera op. Terwijl Bas zijn vermommingen weer ter hand nam, keken twee Chinese dames ons stomverbaasd aan.

Blijkbaar was de man die werd gefilmd bekend, maar zij herkenden hem zeker niet. Wel bleven ze met hun telefoon in de aanslag om eventueel een foto te kunnen maken.

Na onze Brinkmann opnames bracht ik acteur Bas Heerkens naar een afgesloten kleedkamer in restaurant ML waar hij verborgen moest blijven voor de leden.

Voorzitter Fred Berendse opende de middag met een algemene ledenvergadering. De kascommissie keurde de cijfers weer op sacrale wijze goed en er kwam voor de pauze een heuse Bomans Quiz. Elk lid zat met een blad voor zich ijverig te pennen of keek hoopvol naar boven als ze het antwoord niet wisten. Het was een heerlijke diverse quiz. Ook al werd er geen winnaar uitgeroepen, werd de geest gescherpt.

Tijdens de pauze mocht ik een aantal mensen benaderen om een kopstuk voor te lezen en waren er kenschetsen die het karakter van Bomans weergaven. Na de pauze werd Bas Heerkens door onze voorzitter aangekondigd als onze naamgever. Zoals Bomans vroeger, kwam de acteur onder luid applaus, vanachter uit de zaal op.

“Men heeft mij opgegraven, afgestoft en opgepoetst,” opende Heerkens als Bomans. Met de karakteristieke stem van onze schrijver, las hij de ‘honderdjarige’ voor. Daarna kon het publiek interactief deelnemen. De kopstukken werden onder hilariteit gevraagd en de kenschetsen brachten de herinneringen weer boven. De Bomans-acteur eindigde met ‘De dood van een sprookjesverteller’.

Na een korte borrel was er weer het gebruikelijke diner. De keuken van ML serveerde ook dit keer weer een uitstekend en smakelijk 3-gangen diner. Daarna gingen de Bomansianen, rijkelijk beloond met teruggevonden herinneringen en interactieve belevingen, weer langzaam huiswaarts.

Wilt u de filmpjes van Bas Heerkens als Godfried Bomans bekijken, ga dan naar ons eigen Youtube kanaal: https://www.godfriedbomans.nl/youtube-kanaal/

Wilt u acteur Bas Heerkens boeken als Godfried Bomans, dan kunt u een e-mail sturen naar secretaris@godfriedbomans.nl of een bericht sturen via de social media pagina: https://www.facebook.com/Bomans-vertelt-694591803886202.