Het laatste nieuws - 2010

< naar 2009
naar 2011 >

29-12-2010 Schrijven is populair. Het aantal mensen dat af en toe iets schrijft gaat in de richting van 1 miljoen. Een fractie daarvan schrijft veel. Voor beginners zijn er cursussen. Op 16 december 2010 ‘kopte’ dagblad ‘Trouw’ boven een artikel: “Literair schrijven kun je echt leren”. Het onderstaand artikel schonk aandacht aan een nieuwe studierichting bij de Arnhemse kunsthogeschool ArtEZ, die onder de Engelse term Creative Writing van start zou gaan.

40 Jaar terug ging in Amsterdam de School voor Creatief Schrijven van start. Voor zover bekend was dit de eerste schrijfcursus in ons land. In dagbladen verscheen een advertentie waarin het schrijven werd aanbevolen en tips werden verstrekt. De tekst was van de successchrijver Godfried Bomans. Voor hem was schrijven, naast talent, een vak, een ambacht, dat geleerd kon worden, door veel te lezen en veel te schrijven, én veel te schrappen. Dat artikel vormt de hoofdmoot van het nieuwe 1000-pootje ‘Bomans en de schrijfcursus’. Indien belangstelling, klik hier.

28-12-2010 Op Tweede Kerstdag is de Haarlemse kunstenares Aleid Slingerland overleden. Aleid is door de jaren heen bevriend geweest met Godfried die ze op Teisterbant had leren kennen. Van haar hand zijn vele portretten van Godfried Bomans bekend. Twee daarvan hebben jarenlang het omslag gesierd van het tijdschrift Godfried en een daarvan is uitgegroeid tot het beeldmerk van het Genootschap waarvan Aleid jaren lid is geweest. Aleid Slingerland is 91 jaar geworden.

23-12-2010 Een portret van Bomans in de Volkskrant. Klik hier voor een doorverwijzing.

22-12-2010 Het tv-programma Kruispunt wijdt op 13 januari om 18:25 uur op Nederland 2 een uitzending aan het verblijf van Bomans op Rottumerplaat. Binnenkort komt hierover een bericht op de website van www.katholieknederland.nl

11-12-2010 In de winter van 1945-1946 belde een 18 jarige gymnasiast in de Haarlemse Zonnelaan op nummer 17 aan. Deze jongen werd “met de grootste vriendelijkheid” ontvangen en hij kreeg wat hij wilde: aanwijzingen voor de opvoering van ‘Bloed en Liefde’. De schrijver daarvan was de 32-jarige Godfried Bomans, de jongeman Ben Brinkel, die dat toneelstuk wilde laten opvoeren op de school die hij bezocht.
Zonnelaan 17.
Bomans ging hier in april 1943 wonen. Anton Heyboer kwam in de jaren 50 en 60 nogal eens bij Bomans op bezoek en maakte zelfs een kunstwerk met waskrijt waarop rechtsonder staat: 'Haarlem, Het poortje van Godfried Bomans'. En inderdaad is er een poort waar je onderdoor kunt wandelen. Het kunstwerk is overigens in particulier bezit. Ook verschafte Bomans er onderdak aan joden die anders ten dode waren opgeschreven. De verzetsman Andriessen, in wiens kring Bomans was opgenomen, was met zijn gezin welkom de Zonnelaan 17, toen de grond hem te heet onder de voeten werd. Dit Haarlems pand, voor de vaderlandse letterkunde van eminent belang geweest, staat nu te koop. Klik hier voor de makelaar en hier voor het kunstwerk van Heyboer.

11-12-2010 Gerard Reve, heette eigenlijk Gerard Kornelis van het Reve en publiceerde in 1947 als Simon van het Reve zijn eerste roman: De avonden. 'Een winterverhaal', zoals de ondertitel luidt. En dat beschrijft dan de laatste tien dagen van 1946 vanuit de beleving van de kantoorklerk Frits van Egters. In die tien dagen gebeurt er niets van belang, en het is dat lege, beklemmende, kleinburgerlijke, wat zeker een deel uitmaakt van het 'shockeffect' dat de roman veroorzaakte. Sommige critici hadden het over 'mensonterend proza'. Godfried Bomans had 'zelden een boek gelezen zo naargeestig, zo grauw, cynisch en volstrekt negatief'. Klik hier voor het gehele artikel.

09-12-2010 Morgenavond maakt Familie Nederland van NTR Radio een programma over Godfried Bomans. Presentator Ben Kolster is in gesprek met mediadeskundigeKlaas Samplonius over Bomans' leven en werk. In de uitzending worden luisteraars opgeroepen om telefonisch te reageren. Familie Nederland wordt uitgezonden van 18 tot 19 uur op Radio 5 Nostalgia (747AM) en via www.radio5.nl

05-12-2010 LAUWERSOOG - Het VPRO-project ''Een kamer in het verleden'' wijkt uit naar een chalet op een afgelegen camping nabij het Lauwersmeer. Het project van het radioprogramma De Avonden sluit al sinds begin september elke week een bekende schrijver op in een drijvende bungalow midden op het Lauwersmeer. Vrijdag moest echter schrijfster Ester Naomi Perquin met een helikopter van het eiland Senneroog in het Lauwersmeer worden gered, zo meldt RTV Noord. Door de extreme vrieskou was de verwarming in het huisje uitgevallen en raakte het drinkwater bevroren. De locatie was door het ijs niet meer per boot te bereiken. Zondag is schrijver Arjen Lubach in eenzame afzondering gegaan in het chalet. ''De afzondering is minder fysiek geworden, maar mentaal gaat hij wel degelijk in totale isolatie'', stelt IJzermans.

De schrijvers die meedoen aan het project mogen geen enkele elektronische apparatuur meenemen waarmee zij met de buitenwereld kunnen communiceren. Elke werkdag levert de schrijver een radioreportage voor het programma. Op de laatste dag vertellen zij in een interview over hun ervaringen van de voorgaande zes dagen.

''Een kamer in het verleden'' is onder meer geïnspireerd op een initiatief van schrijvers Jan Wolkers en Godfried Bomans, die in 1971 allebei een week op het eiland Rottumerplaat doorbrachten en via de radio verslag deden van hun belevenissen op het Waddeneiland.

04-12-2010 Cabaretier Erik van Muiswinkel is een van de deelnemers aan de reeks ‘Preek van de leek’ in dagblad ‘Trouw’. Zijn bijdrage is op 4 december afgedrukt. Van Muiswinkel ging tot zijn twaalfde jaar naar de gereformeerde kerk. Daar vond hij geborgenheid en verveling. Het ging met God net als met Sinterklaas vijf jaar eerder: “Hij bestaat niet!”

Van Muiswinkel schreef verder: “Ik beschouw de christelijke traditie en de verhalen waar ik mee opgroeide als het samenspel van drie grote krachten in onze geest: de literatuur, het spel en de behoefte aan Boven Ons Gestelden (..).

Precies dezelfde drie oerbehoeften trof ik onlangs weer aan bij onze Nationale Traditie nummer 1: De Intocht van Sinterklaas, en binnenkort zijn bijbehorende feest. Een goed verhaal, volop theater en spel, en overgave aan een wijze oude man die alles goed komt maken.

(..) Sinterklaas, juist in zijn goedheilige, bejaarde, gezagsdragende vorm, is tegelijk altijd het voorwerp geweest van spot. Er is een complete meta-Sinterklaascultuur in Nederland, die nog eens uitgebreid beschreven zou moeten worden. Godfried Bomans heeft er een paar van zijn befaamdste beschouwingen over geschreven, en van hem loopt er via Annie Schmidt en Toon Hermans een lange stoet pastiches en parodieën naar Jiskefet, ‘Alles is liefde’, Robert ten Brink en Paul de Leeuw. Geen Sint die er echt onder heeft geleden.”
[Edward Krabbendam]

02-12-2010 Charles Dickens en Goethe zijn voor Bomans belangrijke figuren geweest, net als Hans Christian Andersen. Andersen bracht Bomans op het spoor van sprookjes waardoor hij in ons taalgebied kon uitgroeien tot de enige schrijver van goede sprookjes ooit. Bomans vond Andersen, die als romanschrijver was begonnen, de beste sprookjesschrijver ter wereld maar omtrent de persoon, die hier vrijwel onbekend was, kraakte hij harde noten. Andersen werd gezien als een genie en als een zwaan. Bomans, niet te beroerd om heilige huisjes te slopen, liet er weinig van heel. Indien belangstelling, klik dan hier voor het nieuwe 1000-pootje ‘Bomans en Hans Christian Andersen’.

01-12-2010 In ‘plein 2’ van 1 december, de wekelijkse parlementaire rubriek in ‘Trouw’, komt CDA-Kamerlid Jack Biskop voor, die vorige week tijdens de fractievergadering als meditatief moment Menno ter Braak citeerde, die in 1937 kenmerken gaf van de NSB. Velen meenden daarin trekken van de PVV te herkennen.

Andere keren wordt er een Bijbelcitaat gekozen of iets werelds zoals een gedichtje van Toon Hermans. De SGP opent fractievergaderingen uiteraard met een Bijbeltekst en eindigt met, zo staat er te lezen, “nog iets meditatiefs aan de hand van de wereldse literatuur. Vlak voor Prinsjesdag trok een SGP-fractiemedewerker het boek ‘De man met de witte das’ uit de kast, waarin Godfried Bomans schrijft over zijn vader, die als volksvertegenwoordiger nog in ambtskostuum naar de Ridderzaal toog. Bomans-senior was trouwens lid van de Roomsch-Katholieke Staatspartij. De SGP gaat dus ver, maar ze bezweren er dat ze nooit zover gaan als het CDA, waar naar het schijnt wel eens uit de Koran wordt voorgelezen.” [bron]
[Edward Krabbendam]

26-11-2010 In het VPRO radioprogramma O.V.T. (zondagmorgen van 10 tot 12 uur) werd o.a. gesproken over leden van koninklijke huizen die met een burgerman of burgervrouw in het huwelijk zijn getreden. Aan de telefoon werd de Vlaming Jan vanden Berghe gevraagd wat hij over dit onderwerp kon vertellen. Vanden Berghe blijkt historicus te zijn en monarcholoog.
De Vlaming kwam al snel met een Bomans-citaat op de proppen en dat wilde ik jullie niet onthouden.

Hadden we vroeger dergelijke fragmenten niet op de band opgenomen, dan waren wij veroordeeld tot het schrijven van smeekbrieven aan niet welwillende omroepen. Thans helpt het internet ons met het eenvoudig aanklikken van een hyperlink.
Vanaf ongeveer 10 minuten is het genoemde item te beluisteren: OVT 28 november uur 1 Klik hier!
[Bert Rebergen]

25-11-2010 Uit de oude doos: klik hier voor het gehele artikel.

24-11-2010 VEENENDAAL - In De Ambassade in Veenendaal wordt zaterdag 27 november voor de tiende keer De Toepassing gehouden. De avonden van De Toepassing kenmerken zich door entertainment in de breedste zin van het woord, geschikt voor een breed publiek. Geloof en kerk spelen dikwijls een grote rol in het programma. Deze keer staat een Goed en Heilig man centraal. Erik Heijkamp en Bert Rebergen startten dit unieke initiatief in april 2009 en bieden behalve de genoemde verhalen de bezoekers ook goede muziek en een hapje en een drankje aan.

In ons kikkerlandje blijft 5 december een bijzondere datum. Sint is nou eenmaal de man die heel wat kleine en grote kinderen plezier verschaft. Daarom kan De Toepassing niet om hem heen dit jaar. Het geven van geschenken staat centraal in twee verhalen van Herbert Reinecker. Ook wordt er een interview gehouden met stamgast Godfried Bomans. Van die schrijver maken de aanwezigen ook een 'Wonderlijke Nacht' mee en De Toepassing zou De Toepassing niet zijn als ze ook beschouwelijk zouden kijken naar de kenmerken van een heilig man.

Als extra chocolade op de pepernoten heeft De Toepassing voor deze avond als gastmuzikanten het jazzduo 'The Musical Signals' uitgenodigd. Zij maken deel uit van het Uit het Jazz-sextet van het Muziek- en Tamboerkorps van de Verbindingsdienst KL uit Ede. De Toepassing wordt gehouden in De Ambassade aan de Sterke Arm 2 in Veenendaal. De zaal gaat open om 19.30 uur. Meer informatie en reserveren: www.detoepassing.nl

24-11-2010 Wie is de echte Sinterklaas?

Ik zal die vraag onmiddellijk beantwoorden. Links zie je Fred Butter en Rechts Bram van der Vlugt. Dat zijn televisie Sinterklazen en dus altijd nep. De echte Sinterklaas is de Bisschop van Myra en staat natuurlijk in het midden. De ouderdom van de foto spreekt voor zich. Sint Nicolaas is tijdloos. Let vooral op het kruis daar herken je onmiddellijk een echte bisschop aan. Het is een hardnekkig misverstand dat Sinterklaas niet bestaat. Godfried Bomans, de enige professor in de Sinterklazologie die ons land ooit rijk was, deed uitgebreid onderzoek. Hij zocht in het telefoonboek van Madrid naar de H van Heilige Nicolaas – kindervriend en makelaar in speelgoederen – en belde hem op om een afspraak te maken voor een interview. Een rondborstig type aan de andere kant van de lijn, die niet wilde dat hij met monseigneur werd aangesproken en ‘Sint’ voldoende vond, zei met een licht Amsterdams accent dat dat goed was. Bomans nam het vliegtuig en zocht in Madrid even naar het juiste adres dat hem door kauwende kinderen gewezen werd. Klik hier om verder te lezen . . .

19-11-2010 Afgelopen zondag is het schilderij van de Rijnlandsche Academie officieel overhandigd aan de Haarlemse Bibliotheek. Klik hier voor meer informatie.

17-11-2010 'Een strenge tijd levert een strenge Sinterklaas op. Wordt het Opperwezen wat milder gezien, onmiddellijk verzacht ook het beeld van de Sint. Hij strooit niet alleen, hij smijt ook zijn eigen martelwerktuigen in het water. Een enorm aantal bisschoppen in de Sint Pieter komt tot een bepaalde opvatting en onze eigen Klaas trekt daaruit zijn conclusies. Let maar eens op, over een paar jaar vaart hij Harlingen binnen met een tweede Sinterklaas naast zich, die een kleine damesmijter draagt. Die dingen hou je niet tegen, hij is de thermometer van het kerkelijk denken. Op welke tempe­ratuur stond hij een halve eeuw geleden? Af en toe wat zonneschijn, maar toch overwegend strenge vorst. Ik was als de dood voor de man.' Klik hier voor meer . . .

16-11-2010 Op 27 juli 2007 vierde Harry Mulisch zijn tachtigste verjaardag. In de pers werd daaraan veel aandacht geschonken. Het weekblad ‘HP/De Tijd’ pakte het breedst uit met een themanummer of wel, 60 bladzijden Mulisch. In zijn levensverhaal kwam Bomans nauwelijks voor. Drie weken later wees een ingezonden brief – waarin Mulisch de literaire zoon van Bomans werd genoemd - op die onvolledigheid.

Mulisch is op 30 oktober 2010 gestorven. De weekbladen schonken ruim aandacht aan de overleden schrijver. Echter, geen Bomans in ‘HP/De Tijd’, ook niet in ‘Elsevier’ en ‘Vrij Nederland’. De kranten hadden die week al op maandag stevig uitgepakt, met name ‘de Volkskrant’, met maar liefst 9 pagina’s. Ook daar ontbrak Bomans, evenals in ‘Trouw’ en ‘NRC Handelsblad’. Die kranten ontvingen daarop de onderstaande mail van ondergetekende:

“Afgelopen maandag toonde deze krant veel belangstelling voor het leven en werk van de overleden Harry Mulisch. De naam van de schrijver Godfried Bomans (1913-1971) heb ik evenwel gemist. Blijkens diverse artikelen op de site van het Bomansgenootschap heeft hij in de jaren ’50 een belangrijke rol gespeeld in het leven van de toen nog beginnende schrijver Mulisch.”

Geen enkele krant plaatste deze ingezonden brief.

In het septembernummer van ‘Godfried’ van 2007, het tijdschrift van het Godfried Bomans Genootschap, was ‘Bomans als onbekende’ afgedrukt, wat later op deze site is geplaatst. Een exemplaar werd verzonden naar de inmiddels overleden dr. J.A.A. van Doorn, een van de grootste intellectuelen van Nederland. Hij schreef me op 3 oktober:

“Met veel belangstelling en met nog meer verbazing las ik uw stuk waaruit zo overtuigend naar voren komt welke connecties er tussen Bomans en Mulisch zijn geweest en hoe, niettemin, de een wordt genegeerd en de ander heilig wordt verklaard. Een mooie bijdrage tot zin en onzin van de conventionele literatuurgeschiedenis.”
[Edward Krabbendam]

16-11-2010 Voor de liefhebbers: the story of the girl in the wood (Bomans)

15-11-2010 Bomans op Hyves heeft 317 leden, klik hier om je aan te melden.

14-11-2010 Voor diegenen die Rik Torfs gemist hebben, hier de uitzending:

Get Microsoft Silverlight
Of bekijk de flash versie.

13-11-2010 Vandaag is het zover: Sint is in het land! [meer]

13-11-2010 Het IKON-programma Het vermoeden, waarin Annemiek Schrijver met gasten uit diverse religieuze tradities praat over hun leven en drijfveren en over hun persoonlijke "heilige tekst", heeft komende zondag CD&V-senator en hoogleraar kerkelijk recht Rik Torfs te gast. Torfs vertelt er over zijn bewondering voor Godfried Bomans en diens geschriften. "Ik vind het mooi dat mensen die schitterend kunnen schrijven, onvolkomenheden hebben die ze schaamteloos met anderen delen".

Hij zegt een aantal van de zwakheden die Bomans had, ook zelf te hebben, zoals ijdelheid en ongeduld. "Ik ben ook oppervlakkiger dan ik mezelf voordoe", geeft hij toe. "Maar veel mensen hebben een soort theoretische diepzinnigheid die ze niet altijd waarmaken". Als hij zou moeten kiezen tussen al zijn professionele bezigheden, dan zou hij er schrijven uitpikken. "Ik zou ongelukkig zijn als ik geen columns meer zou kunnen schrijven", zegt hij. En ook : "Ik ben het eerlijkst als ik schrijf." Voor meer informatie, klik hier.
[Guido Verschaeren]

12-11-2010 In 1936 en 1937 namen Godfried Bomans en Harry Prenen stelling in de controverse rond de demping van de Bakenessergracht in Haarlem. Zij richtten daartoe de Rijnlandsche Academie op. Er verscheen een puntige brief in het Haarlems Dagblad. Later traden Wouter Paap, muziekcriticus en de Haarlemse componist Jan Mul toe tot dit schertsgezelschap, dat gezien kan worden als voorloper van de befaamde humoristische sociëteit Teisterbant. Jan Mul componeerde veel kerkmuziek, maar van zijn hand kennen we ook de muziek van het lied Midden in de winternacht en – opmerkelijk genoeg! –van de film Fanfare van Bert Haanstra.

De Bakenessergracht is nooit gedempt, maar de brieven die de heren elkaar schreven zijn juweeltjes van satire. Van het illustere viertal maakte de schilder H.J. (Peer) van den Molengraft in 1950 een schilderij, dat onlangs werd geschonken aan de Bibliotheek Haarlem en omstreken. Het werd grondig gerestaureerd. Op zondagmiddag 14 november wordt dit kunstwerk feestelijk gepresenteerd in de Bibliotheek Haarlem om 15.00 uur

Ter introductie van de presentatie zal Antoon Erftemeijer, samensteller van de Bomansexpositie, spreken over Bomans in het algemeen en diens rol in de diverse schertsgezelschappen in het bijzonder. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door het Morinde ensemble o.l.v. Felix van den Hombergh en de vrouwenkoor Stella a capella o.l.v. Joke Snellen. [klik hier voor bron]

11-11-2010 In het artikel over het nieuwe boek van Joris Luyendijk over het Binnenhof, wordt het boek Pa Pinkelman in de Politiek genoemd in het rijtje van “aanraders”. Klik hier.

Aanstaande zaterdag is het weer zover!

05-11-2010 Morgen zal op grootse wijze afscheid worden genomen van Harry Mulisch. Het wordt een nationale gebeurtenis. Paul van der Steen schrijft vandaag in ‘Trouw’, dat een grootse uitvaart geen standaardprocedure is bij grote schrijvers. Willem Frederik Hermans werd in 1995 in beslotenheid gecremeerd en bij de crematie van de grote Multatuli in 1887 waren 5 personen aanwezig. Andere schrijvers kregen meer eer, uitsluitend van de zuil waartoe ze behoorden. Zo werd Herman Heijermans van socialistische zijde flink geëerd. Van der Steen schreef verder:

“Iets van nationale rouw viel te bespeuren toen Godfried Bomans in 1971 op 58-jarige leeftijd overleed. Duizenden kwamen op de begrafenis af. “In Nederland was nog nooit een schrijver gestorven die bij iedereen, in alle lagen van de bevolking, bekend was”, schreef Jeroen Brouwers. Bomans was door zijn frequente tv-optredens een BN’er avant la lettre. Mulisch verwoordde het aldus: “Zo is Godfrieds dood in Nederland aangekomen, niet als de dood van een schrijver, maar als de dood van een huisvriend die in alle gezinnen een graag geziene gast was.”” [Edward Krabbendam]

Mulisch heeft in interviews herhaaldelijk beweerd dat hij nooit van spelletjes heeft gehouden. Dat moet hij op latere leeftijd aan zijn zorgvuldig gekoesterde reputatie hebben toegevoegd, want nog voor Mulisch’ vriendschap met Donner schaakte hij wel eens met Godfried Bomans en Anton Heyboer, althans dat staat in Bomans’ gepubliceerde dagboekfragmenten. Soms speelden ze zelfs biljart. Nog frappanter: volgens Münninghoff heeft Donner op De Kring van Mulisch leren bridgen. (klik hier voor gehele artikel)

02-11-2010 De beeldbank van het Nationaal Archief omvat ondermeer 112 foto's van Godfried Bomans. Neem even een kijkje door hier te klikken.

02-11-2010 In 2007 vierde Harry Mulisch zijn 80ste verjaardag. Door de media werd hij stevig in het zonnetje gezet. Het beeld dat van zijn leven werd gegeven was echter incompleet: de naam Bomans ontbrak, terwijl hij jarenlang een belangrijke rol in het leven van de jonge Mulisch had gespeeld.

Afgelopen zaterdag is Mulisch overleden. De aandacht voor de overleden schrijver was op tv groot, net als in de kranten van 1 november. In Trouw, de Volkskrant en NRC Handelsblad evenwel geen woord over Bomans, nou ja, de Volkskrant meldde dat Mulisch en Bomans bij elkaar in de buurt hadden gewoond. Het levensverhaal van de “literaire alchemist” is nog even incompleet als in 2007.

Op deze site staat al enige jaren een aantal artikelen waaruit het nauwe contact tussen Bomans, Mulisch en de kunstenaar Anton Heyboer uit de jaren vijftig van de vorige eeuw blijkt, te weten: Bomans en HP/De Tijd; Bomans en Mulisch; Bomans, Mulisch en Heyboer, en, hoewel Mulisch hierin minder ter sprake komt; Bomans, Heyboer en Kramer; Bomans en Goethe; Bomans en Teisterbant. Indien belangstelling, klik op de rubriek 1000-poot in de linkerkolom.
[Edward Krabbendam]

01-11-2010 Godfried Bomans was kenner van Charles Dickens, Lodewijk van Deyssel, Hans Christian Andersen, Goethe en Eckermann. Schrijver Jeroen Brouwers noemde Bomans tevens een Beets-kenner en literatuurcriticus Kees Fens bracht vrijwel het hele schrijverschap van Bomans terug tot die ene figuur, Nicolaas Beets alias Hildebrand, schrijver van de ‘Camera Obscura’, een langdurig populair gebleven boek uit de negentiende eeuw. Het nieuwe 1000-pootje ‘Bomans en Nicolaas Beets’ toont wat Bomans over Beets heeft geschreven en er wordt ingegaan op de vraag of hij de enige leermeester van Bomans is geweest. Indien belangstelling, klik hier.

01-11-2010 Amsterdam/Haarlem - Schrijver Harry Mulisch is zaterdagavond op 83-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn uitgeverij De Bezige Bij zondag bekendgemaakt. Hij overleed aan de gevolgen van kanker. Bomans en Mulisch waren goed bevriend. Begin jaren vijftig woonde Mulisch in een schamele woning nabij het treinstation van Haarlem, ik geloof het Staten Bolwerk en telefoon was een luxe die hij zich niet kon permitteren. Toen hij in gedachten verzonken op balkon zat, hoorde hij tot zijn verrassing op het station omroepen: 'Wil de heer Mulisch zich bij de stationschef melden!'. Mulisch bedacht zich geen twee keer, rende de trap af naar buiten, de straat over, het station in, het perron op, meldde zich hijgend bij de stationschef, die hem vervolgens een telefoonhoorn aanreikte: Bomans aan de lijn. Mogelijk ligt deze streek van Godfried Bomans ten grondslag aan Mulisch' gewoonte om zichzelf in Americain te laten omroepen.

,,Harry Mulisch was een ouderwetse heer, net als Beets, Lodewijk Van Deyssel en Godfried Bomans. In zekere zin heeft hij een traditie voortgezet’’, zegt schrijver P.F. Thomése. Lodewijk H. Wiener bekent in een eerste reactie op de dood van Mulisch dat hij ,,toch wel zijn hele leven last van die man heeft gehad’’, maar nuanceert dat later. Thomése reageert nogal laconiek op de dood van Mulisch. ,,Voor een schrijver maakt het niet uit of hij leeft of dood is. De lezers hebben immers zijn boeken. Je kunt dan zeggen: nu komen er geen nieuwe boeken meer bij, maar Mulisch was na ‘Siegfried’ toch al niet meer zo productief. Maar hij is - dat valt niet te ontkennen - een schrijver van museale proporties. Zijn schrijverschap is echt een modelschrijverschap, dat behoorlijk veel invloed heeft gehad op de generatie van zijn tijd. (bron: De IJmuider courant)

31-10-2010 HAARLEM - De winnaar van de eerste Haarlemse Debuutprijs is Laura van der Wijden met 'Buiten de kaart om'. Zij ontving de prijs -zijnde een tekening van Godfried Bomans- uit handen van burgemeester Bernt Schneiders op 31 oktober in Nieuwe Teisterbant. Het boek zal opgenomen worden in de collectie van de stadsbibliotheek en zal daarnaast bij diverse boekhandels in Haarlem en omgeving te koop zijn. In totaal werden er 11 manuscripten ingezonden.

27-10-2010 Het essay is in de Nederlandse literatuur een van de meest onderschatte genres. En toch heeft Nederland bijzonder geslaagde zowel als bekende essayisten gehad, zoals Busken Huet, Menno ter Braak, Karel van het Reve en Rudy Kousbroek. Vandaag de dag lijkt de spoeling dunner, al komt dat misschien ook doordat sommige van de interessantste essayisten zich buiten het Amsterdamse grachtengordel circuit bewegen, waarin literatoren volgens de baasjes in de letteren hun biotoop horen te hebben. Een goed voorbeeld van zo’n onopgemerkt auteur is Gerry van der List.

Met Alle 42 premiers treedt Van der List (opnieuw) in de traditie van het werk van Elsevier’s “gouden knapenkoor” van na de oorlog, waaronder zich auteurs bevonden als Godfried Bomans, Anton van Duinkerken, Piet Bakker en hoofdredacteur Henk Lunshof. Zij schreven vaak informatieve, voortreffelijk geschreven boeken zonder wetenschappelijke pretenties maar wel bijzonder nuttig en prettig leesbaar voor een algemeen publiek. En dat geldt ook zeker voor Van der List’s nieuwe boek over Alle 42 premiers. Klik hier voor het gehele artikel.

21-10-2010 HAARLEM - Er is flink verzet ontstaan tegen het afschaffen van de naam van de Haarlems basisschool Hannie Schaft, vernoemd naar de Haarlemse verzetstrijdster. Lezers van Haarlems Dagblad riepen haar eind vorige eeuw nog uit tot op een na belangrijkste Haarlemmer van de twintigste eeuw, na Godfried Bomans. Van Schie: ,,Juist basisscholen zouden de naam in ere moeten houden. Er valt zoveel mee te doen in onderwijskundig opzicht. Lees verder in het Haarlems Dagblad.

21-10-2010 Op zaterdag 27 november gaat de 10e avond van De Toepassing van start! De avonden van 'De Toepassing' kenmerken zich door entertainment in de breedste zin van het woord, geschikt voor een breed publiek. Vijf december blijft in ons kikkerlandje een bijzondere datum. Sint is nou eenmaal de man die heel wat kleine en grote kinderen plezier verschaft. Daarom kan 'De Toepassing' niet om hem heen dit jaar.

Het geven van geschenken staat centraal in twee verhalen van Herbert Reinecker. In een interview met onze vaste stamgast Godfried Bomans worden ons dingen van Sint bekend die we wellicht nimmer konden vermoeden. Van die schrijver maken we ook een 'Wonderlijke Nacht' mee en De Toepassing zou De Toepassing niet zijn als we ook beschouwelijk zouden kijken naar de kenmerken van een heilig man. Voor onze huis-kapelaan is Sint geen vreemd'ling...zeker! Klik hier om verder te lezen.

20-10-2010 Het Godfried Bomans Genootschap is thans uitgegroeid tot een vereniging met meer dan tweehonderd leden in Nederland en Vlaanderen. Een van de activiteiten van het Genootschap is de website www.godfriedbomans.nl die actuele artikelen bevat over Bomans en bijdragen van leden en bibliografische gegevens laat zien. Voor het onderhouden van onze website zoeken wij een webmaster. Basiskennis van html is vereist. Een handleiding voor het beheren van de site is aanwezig. Belangstellenden voor dit vrijwilligerswerk kunnen contact opnemen met het bestuur.

20-10-2010 Godfried Bomans voerde in 1971 met Kuitert een gesprek, dat in de Werken VI is terug te vinden. Bomans was katholiek maar had belangstelling voor het algemeen christelijk geloof. Katholieken zagen de gereformeerden zeker tot in de jaren zeventig als een zwarte-kousengemeenschap van strenge mensen, die op zondag niet zwemmen, niet fietsen en die de weinige dingen doen, die overblijven, als ze geschrapt hebben wat niet mag. Om simplificatie te voorkomen ging Bomans in gesprek met Kuitert. Als eerste vraag stelt Bomans: ‘Professor Kuitert, hoeveel college-uren hebt u in de week?’ Kuitert: ‘Dat is in het hoogseizoen zo ongeveer zes of acht uur in de week.’ Bomans: ‘En in het laagseizoen?’ Klik hier voor de gehele tekst

20-10-2010 Het vierhonderd jaar oude hotel Hof van Holland in Noordwijk heeft de economische malaise niet overleefd. Dat schrijft het Algemeen Dagblad. Het bedrijf is failliet en de inboedel wordt geveild. Oorzaak van de ondergang zouden onder meer de stuntprijzen van de concurrentie zijn. Veel vijf- en viersterrenhotels hebben tijdens de crisis hun tarieven drastisch verlaagd om gasten te blijven trekken. Daar kon Hof van Holland, dat 'slechts' drie sterren telde, niet tegenop.

Het hotel is inmiddels afgesloten en de telefoon is afgesloten. Via de website Daanauctions.com kan geld worden geboden op tafels, stoelen, spiegels, lampen en andere spullen. Op een grote partij zilveren bestek is inmiddels 201 euro geboden. De teller voor de antieke kassa staat op tweehonderddertig euro. Ook het bord aan de gevel is te koop, maar dat moet de hoogste bieder er wel zelf af komen halen.

Hotel Hof van Holland vierde vorig jaar zijn vierhonderdjarig bestaan, maar was daarmee niet het oudste hotel van Nederland. Dat is Hotel De Draak in Bergen op Zoom, dat 613 jaar bestaat. Op internet halen diverse mensen herinneringen op aan het Hof van Holland. "Bisschop Gijsen heeft er nog gelogeerd", schrijft iemand. Oud-premier Drees trouwens ook. "En Godfried Bomans samen met zijn vriend, de schilder Kees Verweij." Ook wordt opgemerkt dat het huidige pand amper nog herinnert aan het oorspronkelijke hotel, dat begin vorige eeuw grotendeels verloren ging door een brand.

19-10-2010 In ‘VolZin’ van 3 september jl. - het tweewekelijks tijdschrift voor zinvol leven – bracht Cees Veltman het recent verschenen boek ‘Zonder Boeddha kan ik geen christen zijn’ van Paul Knitter onder de aandacht. Dat zijn opmerkelijke woorden. Want Knitter (70) is een Amerikaans katholiek theoloog. Op dit artikel verscheen op 15 oktober de onderstaande reactie van ondergetekende: “Paul Knitter ziet niets meer in dogma’s, voedt zich met een andere religieuze traditie (boeddhisme) en blijft katholiek. Een God die ver weg is, staat hem tegen; hij zoekt het juist in de verbondenheid van alles. Volgens hem zijn de uitdagingen en problemen van onze tijd zo groot dat een persoonlijke ervaring met God nodig is.

Woorden van gelijke strekking schreef Godfried Bomans al meer dan 40 jaar terug in het boek ‘In de kou’. Hij stelde een nieuw godsbeeld voor, niet een God als onbetrouwbare vader in de verte maar als nabije vriend, met wie je in harmonie verkeert. Bomans schreef: “Ik geloof dat de God als kameraad, als het wezen dat je helemaal vervult, dat is de God van (de mystici) Ruusbroec en Johannes van het Kruis – het waren maar enkele uitverkorenen, die dat haalden – nu aan ons allen als opgave wordt gesteld. Wat die paar getalenteerden gepresteerd hebben, wordt nu een collectieve opdracht.”"
[Edward Krabbendam]

18-10-2010 In de feel-good-glossy Flow van deze maand, op de laatste bladzijde, in de rubriek Men of the World: 8 dingen die je altijd al wilde weten over Godfried Bomans. Klik hier voor een copie.

17-10-2010 De bijeenkomst van ons genootschap vormde weer een geweldig middag met veel nieuwe en aardige feitjes en een interessante blik in de organisatie van de Haarlemse Bomans-tentoontoonstelling. Complimenten aan het bestuur en de twee spekers! Het was weer zeer de moeite waard.
Klik hier voor de foto's die gemaakt zijn door Gea en Joop Beenakker.

16-10-2010 Toen aangekondigd werd dat men ter ere van het vijftienjarig bestaan bij de avonden van de VPRO een speciaal project had waarbij vijftien schrijvers een week lang opgesloten zouden worden op een soort onbewoond eiland zonder radio, televisie, krant en internet, dacht ik 'wat een SAAI project'. Maar het levert fantastische radio op! De schrijvers moeten elke dag een radioverslag van ongeveer een kwartier maken dat door een boot (!) wordt opgehaald. Dat wordt dan dagelijks bij de avonden uitgezonden. Het levert een prachtig mozaïek van zeer intieme gevoelens van geluk en eenzaamheid en creatieve uitingen op. Tevens worden door de schrijvers foto's of filmpjes meegestuurd die op de site bij de radiobijdragen worden geplaatst om het beeld te complementeren.

Het is eigenlijk een beetje een herhaling van het experiment uit 1971 met Jan Wolkers en Godfried Bomans die een week lang op Rottumerplaat werden gedropt. Hun verbinding met de buitenwereld bestond uit een dagelijks radioverslag met Willem Ruis. Heel Nederland keek destijds reikhalzend uit naar de volgende gedenkwaardige aflevering met deze markante mannen. Ik niet, want ik was toen nog maar 3 jaar.
Jan Wolkers vond het een schitterende week, maar Godfried Bomans - toch al een beetje ziekelijk - overleed enkele weken later. Maar hij had dan ook heel slecht weer en dan is zo'n tentje koud en eenzaam. Klik hier om verder te lezen.

14-10-2010 Vandaag in De Standaard: "Het gesprek begint met beelden van Godfried Bomans uit 1955. Hij staat voor een kast. Uit een grote la haalt hij een grote kat. Vervolgens uit een kleine la een kleine. De beelden zijn wazig. Zij zeggen: iedereen die je ziet, is dood. Mij valt op hoe Bomans er anders uitziet dan de meeste mensen vandaag. Zijn kapsel, zijn brilmontuur, daar kun je niet meer mee naar buiten komen. Die grenzen hebben wij mensen ondertussen zelf vastgelegd. De katten daarentegen zagen er in 1955 precies zo uit als vandaag. Niets aan hen is verouderd." Klik hier voor het gehele artikel.

12-10-2010 Altijd al willen weten hoe een biograaf te werk gaat? Kom dan 16 oktober 2010 naar het Letterkundig Museum. Het museum biedt tijdens de Nationale Archievendag samen met de omringende instellingen een vol en gevarieerd programma. Zo zullen Reve-expert Nop Maas en Mondriaan-biograaf Léon Hanssen over hun zoektocht door de archieven vertellen. Tijdens de Nationale Archievendag (motto: 'Bronnen boven water') zijn het Letterkundig Museum en de activiteiten gratis toegankelijk.

Wilt u meer weten over hoe biografen bronnen boven water halen? Bezoek dan de studiezaal van het museum. Hier vertellen Jan van der Vegt en Gé Vaartjes op persoonlijke wijze over de hun zoektocht door de archieven van het museum. Ze doen dit aan de hand van bijzondere documenten die normaliter niet voor het publiek toegankelijk zijn.

Als er iemand is die bronnen boven water kan halen, is het de schrijver en biograaf Wim Hazeu. Hij schreef de biografieën van onder meer Gerrit Achterberg, J. Slauerhoff en S. Vestdijk en werkt momenteel aan het levensverhaal van Marten Toonder. Hij geeft tijdens de Nationale Archievendag twee keer een exclusieve rondleiding door Het Pantheon. 100 schrijvers – 1000 jaar literatuur, de vaste tentoonstelling die een ode brengt aan schrijvers die de literatuur van de Lage Landen hebben bepaald.

Programma in het Letterkundig Museum
11 uur Rondleiding door Het Pantheon door Wim Hazeu
12 uur Lezing door Jan van der Vegt, biograaf van o.a. Hans Andreus en A. Roland Holst
14 uur Rondleiding door Het Pantheon door Wim Hazeu
16 uur Lezing door Gé Vaartjes, biograaf van o.a. Godfried Bomans en Top Naeff

Kijk hier voor het volledige programma: http://weekvandegeschiedenis.innl.nl/denhaag

08-10-2010 Klik op de afbeelding voor het gehele artikel

06-10-2010 Godfried Bomans was een gelovig man, en moest die nu nog leven, hij zou waarschijnlijk een van zijn personages laten zeggen: "H.Vader, U heeft die dingen tussen man en vrouw allemaal maar van horen zeggen..Wilt U AUB het schoentje aantrekken, en bij Uw leest blijven”…. Klik hier om verder te lezen.

30-09-2010 Frits Abrahams is een gewaardeerd columnist bij de lezers van ‘NRC Handelsblad’. Naar aanleiding van de Bomanstentoonstelling deze zomer in Haarlem, schreef hij ‘De tv-Bomans’ dat op 1 juli 2010 werd afgedrukt, en in het nieuwe 1000-pootje ‘Bomans en Frits Abrahams’ in z’n geheel is opgenomen. Naast instemming riep zijn column enige vragen op. Leed het schrijfwerk van Bomans onder zijn tv-werk? En, verstopte Bomans zich bij de tv zodat hij geen grote roman hoefde te schrijven? Hierop is getracht een antwoord te vinden. Indien belangstelling, klik hier.

28-09-2010 Bomans staat te boek als humorist terwijl hij vooral journalist is geweest. In 1945 ging hij zowel bij ‘de Volkskrant’ als bij ‘Elseviers Weekblad’ aan de slag. In 1947 kwam ‘Kopstukken’ uit met humoristische nep-interviews. Bomans bezocht bij voorkeur connaisseurs, de echte kenners van kunst, het schaakspel, gamelan en voetbal, die telkens niet erg deskundig bleken. Hierover schreef Arjan Peters in ‘de Volkskrant’ van 24 september jl.:

“Veel van zijn typeringen gaan onveranderd op. Men hoeft maar een voetbalwedstrijd te bekijken, om vooraf, in de rust en na afloop de kenners hun waarheden te horen uitkramen – dezelfde die door Bomans voorgoed ontmaskerd leken. Te vrezen valt dat de ‘satyren’ uit ‘Kopstukken’ weinig meer worden geraadpleegd.”

Omdat er steeds meer mannen ouder dan 99 jaar worden, schonk Peters verder aandacht aan ‘De 100-jarige’, ook uit ‘Kopstukken’ afkomstig. Daarin deed Bomans alsof hij op de redactie van een stadskrant werkte die een 100-jarige – groot nieuws in de stad – opzocht voor enige woorden in de krant. Hij belde bij het bewuste adres aan en vroeg aan het oude mannetje dat open deed: “Is vader thuis?” (..) Hij knikte, en liet mij in een kamertje waar een nóg ouder mannetje zat, dat al bijna dood was. Haastig rukte ik een spreekhoorn van den wand en schreeuwde in zijn oor: “wel gefeliciteerd!” “U bent abuis”, zei de oude man met doffe stem, “vader is boven.”

Na dit citaat schreef Peters verder: “Dan volgen de twee mooiste zinnen: “Ik vloog de trap op, want ik begreep, dat het nu een kwestie van seconden was. Daar hing de 100-jarige aan de touwen: hij was bezig een vogelnestje te maken.”
[Edward Krabbendam]

25-09-2010 Een nieuwe publicatie van Jac Aarts (red.), 'Drukke lezers', Bomansstudies, deel 3. In dit derde deel in de serie Bomansstudies vindt u wederom artikelen over het werk en de persoon van schrijver, voordrachtskunstenaar en televisiemaker Godfried Bomans (1913-1971). Ze werden eerder gepubliceerd in de Bomans Krant (internetmagazine 2001-2006). Er ging geen dag voorbij of zijn naam verscheen in de media. Ook de lezers van die krant lieten van zich horen. Hun bijdragen gingen over Esperanto, auto’s en een toneelstuk. Ook over ruimtevaart, onuitsprekelijk geluk en vreemde fietstochten. Drukke lezers wierpen zich op de literatuurgeschiedenis en reisden stad en land af voor interviews met bekende schrijvers. Over dat alles en nog veel meer leest u in dit boek, dat een vervolg is op Drukke tijden. Klik hier voor meer informatie en bestellen.

25-09-2010 De onvergetelijke Godfried Bomans zag kans om enkelvoud en meervoud te verhaspelen in een -taalkundig correct- gedichtje: „Ik wou dat ik twee hondjes was, dan kon ik samen spelen.” Een of twee. Twee zijn in je eentje’, dat gaat gewoon niet, evenmin als één met z’n tweetjes. Eigenlijk deed Leonardo da Vinci hetzelfde, maar dan met beeld. Hoewel, het begon met letters. Leonardo da Vinci gebruikte in zijn, met de hand geschreven, werk spiegelschrift. Waarom, dat weet niemand. Misschien wilde hij op deze manier zijn werk moeilijker leesbaar maken, als een soort geheimschrift; een Da Vincicode dus. Klik hier om verder te lezen.

24-09-2010 De eerste doodsbedreiging van een bekende Nederlander vloeide uit de pen van de Rode Jeugd en was tegen de schrijver Godfried Bomans gericht. De bij Vrij Nederland op handen gedragen Castro-aanhanger Harry Mulisch trok natuurlijk geen partij voor Bomans, maar vond het zielig voor de Rode Jeugd dat ze vervolgd dreigden te worden. Lees verder in Amsterdam Post [klik hier]

23-09-2010 Schrijver Godfried Bomans verbaasde zich er vroeger vaak over dat Johan Cruijff na een wedstrijd gewoon met zijn medespelers van het veld liep en niet opsteeg om over de tribunes heen aan de einder te verdwijnen. "Cruijff doet in zoverre aan een engel denken dat ook een engel niet aan de zwaartekracht onderhevig is", schreef hij in 1971 in Elseviers Weekblad. "De bekoring van Cruijff zit hier in dat men in een elftal krombenige kluitenjongens een balletdanser ziet verschijnen, die tussen al die hollende en trappende lijven gewichtloos voortzweeft en iets met de bal doet dat niemand meer kan volgen en gewoonlijk in het doel eindigt."

Het blijken profetische woorden van Bomans, want Cruijff heeft een eigen plekje gekregen in de ruimte. Een planetoïde, die tot voor kort als nummer 14282 bekendstond, heet voortaan 'Cruijff', als eerbetoon aan de legendarische voetballer, voormalig coach van Ajax en FC Barcelona, en huidige bondscoach van Catalonië. Initiatiefnemer is Carl Koppeschaar, Haarlems wetenschapsjournalist en hoofdredacteur van Kennislink. De Internationale Astronomische Unie heeft zijn voorstel - traditioneel tijdens Volle Maan - op 23 september 2010 bekrachtigd.

Planetoïde Cruijff beweegt zich op een afstand van 432 miljoen tot 477 miljoen kilometer van de zon in de ruimte tussen de planeten Mars en Jupiter. De diameter van planetoïde Cruijff bedraagt naar schatting 9 kilometer. De naar de legendarische voetballer vernoemde ruimterots draait in 5 jaar, 3 maanden en 18 dagen om de zon.
[bron: NOS]

18-09-2010 NEERIJNEN - Voor kinderen vanaf zes jaar brengt de sprankelende verhalenverteller Eric Borrias in Stroomhuis Neerijnen op zaterdagmiddag 18 september het verhaal 'Erik of het klein insectenboek'. Deze roman van de beroemde schrijver Godfried Bomans, gaat over een fantasierijk jongetje dat verlangt naar iets bijzonders. De latere mediapersoonlijkheid Bomans schreef dit spannende boek – over opscheppers, branieschoppers en ijdeltuiten – in 1941. Mede daardoor werd hij vele jaren de meest gelezen en beluisterde schrijver van Nederland. Eric Borrias, die voor kinderen al veel vaker in Stroomhuis succesvol optrad, werkte de roman van Bomans nu om tot een prachtig familietheater.

Voorafgaand aan de voorstelling van Eric Borrias die om 15:00 uur in Stroomhuis begint, is er een gezamenlijk bezoek aan de nabijgelegen Kasteeltuin Neerijnen. Daar zijn veel van de door Bomans en Borrias genoemde insecten in levende lijve te zien. Die door natuurkenners begeleide wandeling naar de kasteeltuin begint om 13:30 uur, vanaf parkeerplaats Stroomhuis.

Toegang: € 5 voor kinderen tot 12 jaar. Daarboven is de entree € 7,50. Reserveren gewenst. Dat kan via een mailtje naar reservering@stroomhuisneerijnen.nl, of per telefoon op 06 23355113. Het culturele en landschapscentrum Stroomhuis is te vinden aan de Van Pallandtweg 1 in Neerijnen. Meer informatie op www.stroomhuisneerijnen.nl.

17-09-2010 In 1971 gingen Godfried Bomans en Jan Wolkers elk een week in totale afzondering op het eiland Rottumerplaat zitten. Het enige contact dat ze met de buitenwereld hadden, was via radio-interviews met Willem Ruis. ‘Alleen op een eiland’ was een legendarisch project.Inmiddels is er een soort follow-up gekomen. En daar mocht Paulien Cornelisse aan meedoen. Zij zat een week in volstrekte afzondering in een boothuisje op het Lauwersmeer. Het project heet ‘Een kamer in het verleden’ en hoort bij het programma De Avonden, van radio 6. Klik hier voor haar verslagen.

17-09-2010 Afgelopen dinsdag kregen de leden van het Godfried Bomans Genootschap de nieuwe editie van ‘Godfried’ in de bus. De bespreking daarvan is toegevoegd aan die van 8 eerder verschenen exemplaren. Indien belangstelling, klik hier.

17-09-2010 In zijn boek ‘Beminde gelovigen’ (uitgegeven bij Ambo; 1970) schrijft Godfried Bomans een paar bladzijden over het celibaat (p.105-107); zeer nuttige bladzijden overigens! Ik citeer een paar stukjes die bijzonder hedendaags zijn, hoewel veertig jaar geleden geschreven.Waar het mij alleen om gaat is de mening dat deze vorm van onthouding (het celibaat dus) in beginsel een daad is, die gesteld wordt vanuit de opvatting dat men hierdoor iets verwerft dat in het huwelijk in mindere mate verkregen wordt. Dit is het uitgangspunt. En het is juist dit punt dat ik in de discussie zo mis.

Helemaal mee eens. Er wordt gedaan alsof het celibaat voor de priesters/bisschoppen een straf is. Helemaal fout. Het is voor hen een keuze geweest om zo te leven, omdat ze meenden daardoor iets van God te ontvangen wat ze niet in het huwelijk konden krijgen. Daarover schrijft Paulus overigens ook! Ik had wel eens een priester aan het woord willen zien die vervoerd gesproken had over wat hem vervulde, daarbij datgene wat hij ontberen moest terloops en in elk geval als betaling van iets positiefs vermeldend. Ik heb hem niet gezien.

Weer helemaal mee eens. Priesters (en andere ‘geestelijken’) moeten celibatair leven en ontberen dus het hoofdstuk ‘seks’. Maar… Bomans zegt dat het fijn zou zijn als eens een priester aan het woord zou komen (op het nieuws ofzo) die vol geestdrift vertelt dat hij seks moet missen, maar dat hij er zoveel andere zegeningen voor in de plaats heeft gekregen. Wij leven in zo’n orgie van publiciteit, dat we alles wat geen stem heeft ook als niet bestaand beschouwen. Dit is natuurlijk een vergissing. Die orgie van (negatieve) publiciteit is er ook vandaag. En omdat er geen priester aan het woord komt die spreekt over de zegeningen van het celibatair leven, denken we dat zo’n mensen niet bestaan. Dit is natuurlijk een vergissing. Wilt u reageren? Klik hier.

12-09-2010 De avonden van “De Toepassing” kunnen het best als (reli-)entertainment worden omschreven. Verhalen spelen daarin een grote rol. Verhalenverteller Bert Rebergen weet op zijn eigen unieke wijze de luisteraars mee te nemen naar uiteenlopende situaties met dan weer als gevolg de gulle lach en een volgend keer het wegpinken van een traan. Geloof en kerk spelen dikwijls een belangrijke rol op deze avonden, maar ook met beroemde verhalen uit de wereldliteratuur wordt het publiek vermaakt. Tevens kan een positief kritische noot worden gekraakt.

Op zaterdag 25 september start het derde seizoen van De Toepassing met het thema: "Ouders en Co". Wat kunt u verwachten? Verhalen van Charlotte Armstrong, Herbert Reinecker, Godfried Bomans en M.E. Ouwehand. Uiteraard speelt de kapelaan zijn onmiskenbare rol tijdens deze avond. Op veler verzoek zingt Bert Rebergen zijn lied 'Opvang voor Anke' nog een keer en verzorgt Erik Heijkamp de muzikale omlijsting.

Kortom, u bent van harte welkom in "De Ambassade" in Veenendaal op de Sterke Arm 2. De zaal gaat om 19.30 uur open. De avond begint om 20.00 uur. Voor meer info en reserveringen: www.detoepassing.nl

02-09-2010 Ronald Giphart is columnist bij ‘de Volkskrant’. Gisteren bleek, dat hij gesproken had bij de opening van het academisch jaar van de letterenfaculteit in Groningen. Het onderwerp was ‘Humor en Nederlandse literatuur’. Vooraf had hij aan vrienden en kennissen de vraag gesteld wie zij toonaangevende humoristische schrijvers vonden. Giphart kreeg 48 schrijversnamen waaronder weinig vrouwen. Na enige minder bekende namen te hebben gegeven, schreef hij: “Uiteindelijk waren het toch de grote jongens die mijn vragenlijstjes domineerden. Remco Campert deed uitstekend mee. Godfried Bomans, Bob den Uyl en Simon Carmiggelt kwamen tot mijn verbazing nog regelmatig voorbij.”

De humortop van Gipharts kennissenkring werd gevormd door Dimitri Verhulst, Ernest van der Kwast en P.F. Thomése, met als absolute topper Herman Brusselmans. Volgens Giphart had de wetenschap aangetoond dat lachen gezond was, door het versterken van het immuunsysteem. Hij besloot zijn column met: “Humoristische schrijvers zouden eens wat vaker moeten worden gezien voor wat ze eigenlijk zijn: helers. Lees dr. Herman Brusselmans, voor een langer en gezonder leven!”
[Edward Krabbendam]

28-10-2010 Ton van Duinhoven (1921-2010) is op 26 augustus overleden. Bijna iedereen van de oudere garde kent hem van televisie waar hij veelal optrad als typetje. Feyenoordsuppoost Crooswijk was er zo een, en de Chinees in het satirisch tv-programma ‘Hadimassa’, wat tussen 1967 en 1972 werd uitgezonden. Van Duinhoven deed ook aan gewoon toneel, in stukken van Shakespeare en Harold Pinter.
In de periode 1947-1952 schreef Godfried Bomans stripverhalen voor ‘de Volkskrant’ waarin actualiteit, fantasie en humor verwerkt waren. De hoofdpersoon was Pa Pinkelman. De dagelijkse strip, met tekeningen van Carol Voges, werd een groot succes. In 1976-1977 werd van het stripechtpaar Pinkelman en Pollewop een televisieserie gemaakt, die door de KRO werd uitgezonden. Ton van Duinhoven speelde pa Pinkelman, Maya Bouma speelde tante Pollewop. Aan de stripverhalen van Bomans wordt ruim aandacht geschonken in ‘Bomans en de Volkskrant’, zie rubriek 1000-poot.
[Edward Krabbendam]

25-08-2010 Tijdens de Gentse Feesten van eind juli werden poëzie van o. a. Guido Gezelle, Felix Timmermans en Herman de Coninck en cursiefjes van Jos Gijsen en Paul Jacobs omlijst door muziek van o.a. Bach en Vivaldi. Voordrachtskunstenaar Denijs van Killegem bracht het sprookje Anna van Godfried Bomans.
[Guido Verschaeren]

24-08-2010 Bomans verzorgde in 1969 en 1970 voor de NCRV drie televisieprogramma’s over kerk en geloof. De bewerkte teksten vormden het boek ‘Van dichtbij gezien’ en ze werden opgenomen in deel VI van de verzamelbundel ‘Werken’. Jos Palm schreef over dat deel een recensie voor ‘de Volkskrant’ van 16 november 1998. Hij concludeerde dat Bomans ‘de grafdelver van het roomse’ was. Palm ging hier dwars in tegen de gevestigde mening, of wel, tegen de mening van autoriteiten op het gebied van Bomans, te weten Kees Fens, Harry Mulisch en Michel van der Plas. Zij achten Bomans een conservatieve katholiek, trouw aan de Moederkerk. Gé Vaartjes, de in 2001 benoemde biograaf van Bomans, zit daar dicht bij. Deel III van ‘Bomans en Rome’ gaat grotendeels over deze kwestie en toont het gelijk van Palm aan: Bomans maakte korte metten met de katholieke kerk als instituut. Indien belangstelling, klik hier.

20-08-2010 Vijftien bekende Nederlandse schrijvers worden elk een week eenzaam opgesloten in een drijvende bungalow midden op het Lauwersmeer. Zonder televisie en radio, geen mobiele telefoon en geen internet. Elke werkdag levert de schrijver die in de bungalow zit een radioreportage voor het programma De Avonden. Op de laatste dag vertellen zij in een interview over hun ervaringen van de afgelopen zes dagen.

In 1996 stelde het radioprogramma ‘De Avonden’ zich de vraag: ‘Wat overkomt een mens alleen, een week lang dag en nacht opgesloten in een ruimte met alleen Internet’. Dit onder de titel ‘Een kamer in de toekomst’. Internet was dat jaar een begrip geworden. In de ‘Kamer in de toekomst’, bovenin Rotterdamse Euromast ging alle communicatie via het toetsenbord. Eénmaal per dag vertelden de schrijvers Helga Ruebsamen en Rogi Wieg hun bevindingen op de radio.

Nu, in 2010, wordt het experiment in omgekeerde vorm herhaald. Een week opgesloten, juist zonder alle huidige communicatiemiddelen.Vanaf 6 september te beluisteren bij VPRO De Avonden. Onder de deelnemers bevinden zich Paulien Cornelisse, Gerbrand Bakker, Tommy Wieringa, Atte Jongstra, Arjen Lubach, Nilgun Yerli en Wim Helsen.

Een kamer in het verleden vertoont ook overeenkomsten met het radioprogramma in 1971, met de naam ‘Alleen op een eiland’, waarbij de schrijvers Jan Wolkers en Godfried Bomans allebei een week op het eiland Rottumerplaat doorbrachten en via de radio verslag deden van hun belevenissen op het Waddeneiland.

20-08-2010 Op maandagavond 6 september is er in de Janskerk, het publiekscentrum van het Noord-Hollands Archief, een Historisch Café. Het thema is deze keer 'Bomen over Bomans'. Het programma omvat een lezing door Bomans-biograaf Gé Vaartjes (onder voorbehoud). Daarnaast worden oude filmbeelden vertoond en gaat Hans Krol in op de Bomans-collectie van het Noord-Hollands Archief. Verschillende objecten uit deze collectie zijn momenteel te zien op de tentoonstelling 'Bomans - Portret van een levenskunstenaar' in De Hallen Haarlem. Lolita Hooglugt, Michaëla Bijlsma en Teke Bijlsma zorgen voor een muzikaal intermezzo en brengen enkele liedteksten van Bomans ten gehore.

Het Historisch Café wordt georganiseerd in samenwerking met de Historische Vereniging Haerlem, de Stichting Historisch Schoten, het Historisch Museum Haarlem en de Stichting Vrienden van het Noord-Hollands Archief. De aanvang van het Historisch Café is 20.30 uur, de deuren gaan open om 20.00 uur. De toegang bedraagt € 2,50 (inclusief koffie en een drankje na afloop). U kunt reserveren voor het Historisch Café door een berichtje te sturen naar info@noord-hollandsarchief.nl of te bellen met (023) 5172700.

27-07-2010 Op de NCRV ledenavond op maandag 20 september zal de heer Nijhof ons vertellen over het leven en het werk van Godfried Bomans. Adres: “Onder de Toren”, St. Maartenstraat 34, 6661 DA Elst. Aanvang is om 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur. Bij aanvang krijgt u koffie en iets lekkers.De prijs voor deze avond bedraagt € 12,50 p.p. Niet leden zijn eveneens van harte welkom. Zij betalen € 18,50 (voor slechts € 5,72 bent u steunlid en kunt u met korting naar activiteiten). Opgave en betaling vóór 8 september bij: Mevr. W. Kloosterhof-Boomsma Elst tel. 0481 – 46 15 65

25-07-2010 Het tweede deel van 'Bomans en Rome' is nu op deze site geplaatst. Het gaat ondermeer over een paus die geen paus wilde worden, over een Mariabeeldje dat huilde waarna vele wonderen zich voltrokken, over een Nederlandse leeuw die als foto in bijna alle Romeinse fotoalbums terechtkwam en over de scooter, die poëtisch bekeken moest worden. Indien belangstelling, klik hier.

21-07-2010 NOORDWIJK - Godfried Bomans zat er graag, en raakte meer dan eens de weg kwijt onderweg naar huis. Eeuwenlang is er recht gesproken - waarna de veroordeelde eenvoudig naar de 'worgpalen' op het Lindenplein kon worden gebracht om zijn executie te ondergaan. Sinds de middeleeuwen staat er een herberg. Die gaat nu dicht. Het Hof van Holland in Noordwijk moet vanwege betalingsachterstanden de deuren morgen sluiten.

Het kan haast niet voorgoed zijn, dat de oudste nog bestaande herberg van Nederland dicht gaat. Het Hof van Holland heeft in de roerige vier eeuwen van zijn bestaan al de nodige ups en downs meegemaakt. Vier eeuwen is misschien de tijd dat het Hof van Holland zijn huidige naam droeg, maar hoogstwaarschijnlijk werd de eerste uitspanning op die plek al circa 1300 gebouwd. Aan de Voorstraat - de belangrijkste straat van het dorp - ter hoogte van het marktplein, een zeer strategische ligging voor een uitspanning annex woonhuis annex baljuwhof, waar ook nog eens veilingen plaatsvonden. Meer hierover in het Leidsch Dagblad, editie Duin- en Bollenstreek, van woensdag 21 juli

10-07-2010 In ‘NRC Handelsblad’ van 7 juli werd ruim aandacht geschonken aan het overlijden van Jan Blokker. Frits Abrahams leverde daaraan een bijdrage. Over Blokkers Volkskrantperiode die in 1968 begon, schreef hij, dat Blokker daar “was uitgegroeid tot het satirisch-intellectuele geweten van de Nederlandse journalistiek en, in zeker opzicht, van de hele Nederlandse samenleving.” Abrahams vervolgde: “„Blokker al gelezen?" Dat was de standaardzin waarmee lezers van de Volkskrant elkaar begroetten. Doorgaans was men het wel met hem eens, en als dat niet het geval was, viel er toch altijd wel wat te lachen. Humor, vileine humor, is steeds een sterk punt van Blokker geweest. In soepele volzinnen kon hij uithalen met een flitsende, soms herhaalde karakterisering (‘De reusachtige Nuis’, ‘meisje Maij’, ‘kereltje Pechtold’ ), die het slachtoffer nog lang zou worden nagedragen.

(..) Waar stond hij politiek precies? Links was hem liever dan rechts, maar hij had voldoende bezwaren tegen links om zijn best verkochte verzamelbundel in 1974 ‘Ben ik eigenlijk wel links genoeg?’ te noemen.” Een dag later schonk Abrahams in zijn doordeweekse column in de ‘NRC’ wederom aandacht aan Blokker. De beginzin luidde: “In de ontwikkeling van Jan Blokker als columnist zit een duidelijke breuk, zag ik toen ik zijn oude bundels doornam. Vanaf 1954 schrijft hij voor het Algemeen Handelsblad zijn eerste cursiefjes, twee jaar later gebundeld in Knollen en citroenen. Het zijn nog tamelijk milde observaties van verschijnselen uit het dagelijks leven, dichter bij Carmiggelt en Bomans dan bij de Blokker die zich later vooral in de Volkskrant zal ontpoppen als een grimmig scepticus.”
[Edward Krabbendam]

08-07-2010 Op 6 juli is Jan Blokker overleden (1927-2010). Zijn journalistieke carrière begon in 1952 bij ‘Het Parool’. Als filmrecensent stapte hij twee jaar later over naar het ‘Algemeen Handelsblad’. In 1968 werd hij columnist bij ‘de Volkskrant’. In 2006 nam hij daar afscheid en schreef tot aan zijn dood columns voor 'NRC Next'. In ‘Trouw’ van 7 juli schonk Wilfried van der Bles veel aandacht aan Blokker. Blokker bleek een hekel te hebben gehad aan meningenjournalistiek, ofwel, journalistiek moest op feiten gebaseerd zijn. Van der Bles schreef verder: “Zijn geliefde onderwerpen: modieus links, modieus christendom, eigenlijk alles wat vals is en onecht, iedereen die, door ideologie verblind, geen oog meer heeft voor de werkelijkheid of die (de) werkelijkheid zelfs naar eigen hand probeert te zetten.”

In geen van de kwaliteitskranten wordt vermeld dat Blokker bij ‘de Volkskrant’ de opvolger was van Godfried Bomans, die er in 1969 werd uitgewerkt. Blokker heeft zich daar ooit over uitgelaten. Beide aspecten komen aan de orde in ‘Bomans en Blokker’, zie rubriek 1000-poot.
[Edward Krabbendam]

01-07-2010 Nu de vakantie voor de deur staat, komt ‘Elsevier’ met een waarschuwing voor zakkenrollers (3-7-2010). Dat is nodig omdat elk jaar tienduizenden Nederlanders geld en pinpassen in het buitenland kwijt raken. ‘Elsevier’ komt met allerlei tips om diefstal te voorkomen. Jean Dohmen, schrijver van ‘Pas op uw pas!’, ziet wel de relatieve waarde van die waarschuwingen want vrijwel aan het begin van zijn 5 pagina’s tellend artikel geeft hij het volgende citaat:

“Sinds eeuwen vertrekt geen reiziger naar Rome, zonder dat hem door welmenende verwanten wordt nageroepen: “Pas op voor zakkerrollers!” Dit kan voor hetzelfde geld achterwege blijven: het helpt niets,’ noteerde schrijver en columnist Godfried Bomans (1913-1971) meer dan een halve eeuw geleden al in ‘Elseviers Weekblad’. ‘Op de honderd vreemdelingen in Rome zijn er slechts enkelen, die er zich op kunnen beroemen ál hun penningen naar eigen inzicht besteed te hebben.’

Had Bomans vandaag geleefd, dan zou zijn waarschuwing niet Rome, maar Barcelona gelden.”

Dohmen schrijft verder: “Zakkenrollers hebben een grote voorraad trucs paraat om er met de portemonnee van hun slachtoffer vandoor te gaan. ‘Het is ook werkelijk een beroep, een ambacht, een métier,’ schreef Bomans in 1954 quasi-bewonderend. ‘De vingervlugheid die hiervoor nodig is, kan slechts door gestage huisvlijt gewonnen worden. Die oefening geschiedt op poppen, met belletjes behangen.’”

Dohmen eindigt met: “Maar hoe bedachtzaam vakantiegangers ook zijn, uiteindelijk is niemand immuun voor de trucs, de listen en de leugens van door de wol geverfde criminelen. Zoals Bomans het in 1954 al zei: ‘Men kan, wetende dat men tegenover een zakkenroller staat, volledig van al zijn bezittingen worden beroofd.’”
[Edward Krabbendam]

(Wie meer wil weten van de lage én de hoge school van zakkenrollers en bedriegers, kan terecht op deze site: rubriek 1000-poot, artikel ‘Bomans en Rome’.)

30-06-2010 Een dag om er op uit te trekken.

27-06-2010 De wekelijkse bijdrage van Arjan Peters aan ‘de Volkskrant’ ging afgelopen zaterdag (26-6) over de overzichtstentoonstelling die in Haarlem aan Bomans is gewijd. Hij noemde het een “thuiswedstrijd van allure” met boeken, beelden, geluid en werk van beeldend kunstenaars.

Bomans kwam geregeld in de uitspanning Kraantje Lek. Een ober wist te vertellen dat het ook voorkwam dat Bomans om 8 uur in de ochtend alleen op de wip een pijp zat te roken. Peters vraagt zich af of dit een fabeltje is. Bomans woonde in de buurt, in een gerieflijk huis met een (forse) tuin. Bovendien: “Het restaurant van Kraantje Lek gaat pas om 11 uur open. Wat deed die ober daar drie uur tevoren al?” Peters schreef verder: “Op deze vragen zal de Bomansbiografie die Gé Vaartjes voorbereidt, hopelijk ooit het antwoord verschaffen.”
[Edward Krabbendam]

25-06-2010 Bomans vertrok in september 1953 naar Rome en keerde bijna een jaar later terug. Dat was een vlucht, zo is ons verteld. Maar was dat ook zo? En wat heeft Bomans in Rome uitgespookt? Daarop geeft het nieuwe 1000-pootje antwoord, met behulp van een artikel van de huidige voorzitter van het Godfried Bomans Genootschap en ‘Wandelingen door Rome’. Uit dat boek van Bomans zijn de eerste 10 artikelen kort samengevat. ‘Bomans en Rome’ is in bepaalde mate een logisch vervolg op ‘Bomans en Goethe’. Indien belangstelling, klik hier.

25-06-2010 Op 19 juni jl. werd in Haarlem de tentoonstelling rondom Bomans geopend. Joost van Velzen schreef ter gelegenheid daarvan ‘Die pen kon alle kanten op’, dat diezelfde dag in ‘Trouw’ werd afgedrukt. Fred Berendse – voorzitter van het Godfried Bomans Genootschap – kwam daarin aan het woord. Zijn belangstelling voor “vierdubbeltalent” Bomans ging pas echt leven, bij diens dood in 1971, een gebeurtenis die Nederland enorm schokte.

Van Velzen schreef ondermeer: “Schrijver, televisie- en radioman, Sinterklaas (Bomans’ favoriete uiting als acteur), Dickenskenner en zelfs componist; aan veelzijdigheid geen gebrek. In feite was hij zijn tijd als multifunctionele mediapersoon ver vooruit.”

Toch acht hij Bomans geen tijdloos figuur. Berendse wijt dit ondermeer aan het wereldje van de literaire kritiek, dat hem nooit serieus genomen heeft.

In het artikel komt ook Antoon Erftemeijer voor, schrijver van het prachtig uitgegeven boek ‘Godfried Bomans – schrijver tussen kunstenaars’. Hij stelde dat Bomans volop erkenning heeft gekregen, van zijn honderdduizenden lezers en miljoenen tv-kijkers.

22-06-2010 Dit weekend kan er meegewandeld worden met Haarlemse stadsgidsen langs hoogtepunten uit het leven van Godfried Bomans. Treed in de voetsporen van de bekende schrijver en laat u verrassen door bijzondere plekjes en Bomiaanse aanhalingen. De Bomans-wandeling begint op zondag 27 juni om 14.00 uur voor de trappen van het Stadhuis. Deskundige stadsgidsen nemen u in ongeveer 1½ uur mee langs de bijzondere verhalen die Bomans en de stad Haarlem te vertellen hebben. Tot en met zaterdag 26 juni kunnen er kaartjes besteld worden à 5 euro bij het VVV kantoor aan het Verwulft. Neem voor meer informatie over de wandeling contact op via 0900-6161600 of kijk op www.haarlemmarketing.nl

19-06-2010 Het was een mooie dag. Klik hier voor de foto's.

Vandaag is de nieuwe Bomans tentoonstelling in De Hallen in Haarlem gepresenteerd. In een volle Doopsgezinde Kerk werd de tentoonstelling geopend door de directeur van het Frans Hals Museum Karel Schampers en de conservator Antoon Erftemeijer, de samensteller van de tentoonstelling. Er werd een toespraak voorgelezen van Bomans kenner Michel van der Plas en Bomans. Na de bijeenkomst in de kerk gingen we naar de Hallen op de Grote Markt om de tentoonstelling te bekijken. 'Nederlanders zitten telkens op hun hurken. Ze ontkennen hun bestaan, ze bagatelliseren dat wat ze teweeg hebben gebracht. Een vorm van escapisme.' hoorde ik hem zeggen in de stoel bij Mies Bouwman in een donkere zaal met groot scherm. Een mooie, bijzondere man, die meneer Bomans. En de kunstenaars die hij kende evenzo. Prachtige mensen. We deden ons tegoed aan filmfragmenten van- en originele kostuums uit, 'Erik en het Klein Insectenboek.' Even later luisterden we door koptelefoons naar het Salve Regina en andere composities door Godfried. De expositie geeft een beeld van de veelzijdigheid van Bomans’ talent: als schrijver, als componist èn als tv-persoonlijkheid. Ook worden originele boekillustraties getoond en is werk te zien van zijn kunstenaarsvrienden, onder wie Mari Andriessen, Anton Heyboer en Kees Verwey. Veel lof voor zowel de tentoonstelling als de voortreffelijke catalogus geschreven door Antoon Erftemeije. De tentoonstelling Bomans. Portret van een levenskunstenaar in De Hallen Haarlem duurt van 19 juni tot en met 5 september 2010. [bron 1 2 3]

12-06-2010 Wilma de Rek en Bert Wagendorp zijn met medewerking van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur aan een omvangrijk karwei begonnen. Elke week vullen zij een hele pagina van ‘de Volkskrant’ met hun ‘Encyclopedie van Nederland’, waarin aspecten worden belicht van de Nederlandse identiteit. In de inleiding staat het volgende: “De Nederlander bestaat niet, zei prinses Máxima. Daar werden veel Nederlanders kwaad om. Er is echt wel een Nederlandse identiteit, zeiden ze. Maar wat dat dn precies inhield?” De een zei dit, de ander dat. “Sindsdien is het er met de identiteitscrisis van de Nederlander niet beter op geworden. Wie zijn wij? Wat zijn wij? Welke zaken bepalen wie we zijn? Wát we zijn?

Het zijn vragen die historisch, sociologisch, psychologisch of theologisch kunnen worden beantwoord. Maar misschien is nationale identiteit eerder een bonte verzameling puzzelstukjes die Nederland maken tot wat het is.”

Op zaterdag 12 juni 2010 werden het poldermodel, het pontje (Drs. P.) en Zaagmans behandeld, evenals een voetballegende. De Rek en Wagendorp schreven: “Lenstra, Abe. Legendarische Nederlandse voetballer (1920-1985). Ús Abe kon trouwens ook erg goed schaatsen, biljarten, dammen en schaken. Hij speelde van zijn 15de tot zijn 34ste voor SC Heerenveen (‘Abeveen’) en daarna nog zes seizoenen als prof voor Sportclub Enschede en Enschedese Boys. Lenstra was een genie met een fraaie kuif, dat onnavolgbare dribbels, passeerbewegingen en passes afwisselde met perioden van grote passiviteit. (..) Hij speelde 47 keer voor Oranje, maar zegde ook wel eens af om lekker te gaan vissen.

In 1949 wijdde ‘de Volkskrant’ een 13-delige serie aan hem,onder de titel ‘Abe Lenstra, de mens, de Fries en de voetballer’. De serie werd briljant geparodieerd door Godfried Bomans, in ‘Arie Rekelbast, de mens, de Haarlemmer, de voetballer. (..) Volgens veel Friezen was hij beter dan Johan Cruijff, maar dat is nooit bewezen. Cruijff was wel een groot bewonderaar van Lenstra.” Op 12 april 1949 stuurde Abe Lenstra een humoristisch briefje naar Bomans dat in september 2008 in ‘Godfried’, het tijdschrift van het Bomans Genootschap, is afgedrukt. Lenstra schreef ondermeer:

“Ik heb behalve uw boeken ‘Buitelingen’ en ‘Kopstukken’ (vakboeken dacht ik verkeerd) nu ook iets gelezen over mijn spelgenoot Arie Rekelbast. Nu vragen de mensen wel eens of ik dat niet vervelend vind. Waarom zou ik? Nu U uit een potje inkt zulk een prachtig voetballer als Arie Rekelbast tovert, vind ik het nog veel moeilijker een goed voetballer te zijn.”
[Edward Krabbendam]

11-06-2010 ALKMAAR - Het juniorenteam van musicalgroep ShowBizz voert zondag 20 juni om 16.00 uur 'Erik of Het klein insectenboek' als musical op. De bestseller van Godfried Bomans gaat over een jongen, Erik Pinksterblom, die in zijn dromen in de insectenwereld terecht komt. De voorstelling is in buurthuis Melis Stoke in Overdie. Kaarten bestellen via www.showbizzonline.nl of 06-10327723. De toegangsprijs is 5 euro.

11-06-2010 Voor wat 'Boeken Dingen' rondom Bomans, klik hier.

10-06-2010 “Midzomernachtvertellingen” van Godfried Bomans op vrijdag 25 juni, Lambertuskerk, Vught om 21.30 uur

“Mensen die veel en onbevangen luisteren hebben ook het meeste te vertellen”. (Godfried Bomans)

Woordtovenaar ds. Klaas Vos komt op vrijdag 25 juni na zonsondergang voorlezen in de verhalen-nacht in de romantische tuin van de Lambertuskerk.. Met de kerk en de prachtig verlichte Lambertustoren als decor zal “de V.P.R.O.-man met de sonore stem” de verhalen van Godfried Bomans Kopstukken en andere hilarische verhalen ten gehore brengen. In deze (bijna) kortste midzomernacht zullen een kampvuur en accordeonmuziek extra cachet en sfeer aan de avond én de tuin van het oudste gebouw van Vught verlenen. Neemt u uw eigen tuinstoeltje mee en koester u in de verhalen van deze meesterverteller.

Godfried Bomans (1913-1971)
Bomans was vele jaren de meest gelezen schrijver van Nederland. Hij heeft meer dan 60 boeken en vele andere geschriften op zijn naam staan. Hij heeft tijdens zijn leven weinig officiële erkenning gekregen, in ieder geval niet in de vorm van een literaire prijs. De literaire kritiek weet nog altijd niet goed wat ze met hem aan moet. Zijn werk is moeilijk onder één noemer te brengen, maar hij was zeker een groot stilist. Het werk van Bomans heeft als kenmerk wendbaarheid, een groot gevoel voor humor en een onverslijtbare ironie. Bomans kon zowel zeer ernstig als zeer lichtvoetig schrijven. Zijn bekendste boeken zijn ongetwijfeld Eric of het klein insectenboek, De avonturen van Pa Pinkelman en de talloze bundels met korte verhalen.

Klaas Vos
Deze 61-jarige alleskunner was achtereenvolgens onderwijzer, predikant, reisleider, radiostem bij de V.P.R.O en opnieuw dominee. Op dit moment in Ossendrecht.
Zeer herkenbaar door zijn volle, sonore stem kennen we hem van programma’s als Het Gebouw, De Plek en als verslaggever van de Tour de France en de Olympische Spelen. Maar zijn liefde voor de voordrachtkunst heeft hij behouden, vandaar dat hij, na een optreden als gast van het Spiritueel Café (vrijdag 28 november 2008), onder indruk van de speciale sfeer van de kerk en bezoekers, spontaan beloofde terug te komen om zijn kunst ten volle ten toon te spreiden. Na de schrijver Nescio is dit maal, de nog bekendere, Godfried Bomans aan de beurt!

Vertellen en luisteren
De Lambertusstichting weet de twee typerende elementen, luisteren en vertellen, uitstekend te gebruiken in deze Nacht van Godfried Bomans. Klaas Vos zal vooral het eerste element vertegenwoordigen en u, onder het genot van speciale accordeonmuziek en een heerlijke barbecue mét de “Lambertus-huiswijnen”, het tweede, niet minder belangrijke. Het programma bestaat uit twee gedeelten met, natuurlijk, een gezellige uitloop. Dit alles in de sfeervolle, feestelijk verlichte, tuin naast de prachtig gerestaureerde kerk. Bij winderig weer in de tent. Bij goed weer buiten: zelf stoeltjes meenemen, bij slecht weer binnen: dan hoeft u geen stoel mee te brengen.

De prijs voor dit alles is zo laag mogelijk gehouden: € 7,50, met een snack van de barbecue en drankje inbegrepen. Vroeger op de avond is er een carrillonconcert. De ontvangst ( met accordeonmuziek) is vanaf 21.30 uur. Het programma begint om 22.00 uur en duurt tot 24.00 uur.

10-06-2010 Op 8 juni, om precies 15 uur begon in het Groot Auditorium van de Leidse Universiteit de ceremonie voorafgaand aan de promotie van Gé Vaartjes.
Enkele hoogeleerde opponenten, hoogleraren van diverse universiteiten waaronder Jaap Goedegebuure, stelden hun kritische vragen die door Vaartjes zonder problemen konden worden beantwoord. Met hier en daar een kwinkslag. Om 15.50 uur klonk het Hora Est en trokken de opponenten zich even terug om te beraadslagen. Dat duurde niet lang. Al na enkele minuten schreden zij het Groot Auditorium weer binnen en verklaarden zij unaniem Vaartjes tot Doctor.
Het Auditorium zat tjokvol. Tijdens de drukbezochte receptie was er gelegenheid de handelseditie van het proefschrift te kopen.
[Jan Henry]

09-06-2010 Het beeld dat Bomans van de politiek oproept, is dat van kleuters die met schepjes en emmertjes in de weer zijn, mekaar een pets verkopen, vormpjes afpikken en zandkastelen omver schoppen, dan hard weghollen met anderen krijsend achter zich aan. Klik hier voor meer...

06-06-2010 ‘Oog’ is een oogverblindend en geestverruimend tijdschrift van het Rijksmuseum. In nummer 2 van dit jaar staat een paginagrote aankondiging van de komende tentoonstelling “portret van een levenskunstenaar” in Haarlem. Op pagina 111 komt ‘De Agenda van Dorine Hermans’ voor. Zij is historica en journaliste en schreef:

“Als puber vond ik Bomans geweldig; ik ben met zijn werk opgegroeid. Later sloeg die bewondering om in irritatie omdat ik zijn stijl nogal gekunsteld vond. Maar toen ik onlangs een interview las met Claudia de Breij, waarin ze Bomans een paar keer citeerde, zette me dat aan het denken. Toen kwam er ook weer ruimte om met een frisse blik naar zijn oeuvre te kijken en realiseerde ik me hoe markant hij eigenlijk is geweest. De tentoonstelling die De Hallen Haarlem deze zomer aan hem wijdt, belooft bijzonder te worden. Met film- en televisieopnames, boekillustraties en werk van bevriende Haarlemse kunstenaars.”

Godfried Bomans, De Hallen Haarlem, 19 juni t/m 5 september, www.dehallenhaarlem.nl
[Edward Krabbendam]

02-06-2010 HOOFDDORP - De leerlingen, leerkrachten en ouders hebben genoten van de Dwaze Dag die Kantoortijdenschool Bikube vorige week heeft gevierd. Leerlingen, leerkrachten en ouders speelden vijf verschillende scènes van een toneelstuk dat zich afspeelt op verschillende plekken in de natuur. Tijdens het spel kon gebruik gemaakt worden van prachtige kostuums uit de film "Erik of het kleine insectenboek" (Godfried Bomans) die tijdelijk voor dit festijn ter beschikking waren gesteld. Mede dankzij de meditatieleerkracht Bart Poelman. De toneelstukjes werden gespeeld op het plein en in het Robin Hoodbos naast de school. [bron]

25-05-2010 In Vlaanderen botert het niet tussen de schrijvers Tom Lanoye en Benno Barnard, zo blijkt uit een column van Jo Van Damme in het Vlaamse tijdschrift ‘Humo’ van 24 april jl. Hun mening aangaande het gevaar van de Islam is hemelsbreed, waarbij Barnard een islamofoob schijnt te zijn. Er is meer aan de hand. Barnard, die zich krachtig weet uit te drukken, vindt Humo - waarvan Guy Mortier tientallen jaren de hoofdredacteur is geweest en waarbij hij nu nog betrokken is - een blaadje van niks. Dat heeft gevolgen voor Barnards verwachting omtrent de winnaar van de Gouden Uil: de Vlaamse literaire prijs gaat naar Tom Lanoye. Hoe weet Barnard dat? Van Damme schreef:

“Humo is mede-initiatiefnemer, drie van de vijf juryleden werken voor Humo, twee van de genomineerde schrijvers ook. Mortier is bovendien juryvoorzitter, en daarvan gaat het Barnard helemaal duizelen. (Hij schreef): “Wat heeft Guy Mortier in godsnaam met literatuur te maken? De enige schrijver die hij ooit oprecht heeft bewonderd is Godfried Bomans, onvermoeibaar door hem geïmiteerd in de periode waarin hij zelf een pen hanteerde, wat net lang genoeg duurde om een ongeneeslijke vorm van obsessief-compulsieve leukheiddwang op te doen.””

[Guido Verschaeren/Edward Krabbendam]

(De winnaar van De Gouden Uil Literatuurprijs 2010 is Cees Nooteboom met ‘’s Nachts komen de vossen’)

25-05-2010 In de Vlaamse krant ‘De Morgen’ van 28 april staan enkele korte recensies van Paul Demets. Een ervan handelt over de dichtbundel ‘Schrap me’ van Dimitri Antonissen en begint aldus: “Godfried Bomans deed de alom bekende uitspraak "Schrijven is schrappen". Maar van hem komt ook deze bedenking: "De drang om te schrijven moet men wantrouwen, maar de drang om te formuleren niet."” En Antonissen weet van schrappen. Hij neemt krantenartikelen en schrapt alle overtollige woorden. Zo maakt hij ontroerende en grappige versregels. “Je krijgt de indruk dat de gedichten gewoon verborgen zaten in de pagina’s die hij aanpakt.”
[Guido Verschaeren]

24-05-2010 HAARLEM - De Hallen Haarlem (Grote Markt) presenteert deze zomer een tentoonstelling over Godfried Bomans. Jarenlang gold hij als meest gelezen auteur van ons land. De expositie geeft een beeld van de veelzijdigheid van Bomans' talent: als schrijver, als componist èn als tv-persoonlijkheid. Ook worden originele boekillustraties getoond en is werk te zien van zijn kunstenaarsvrienden, onder wie Mari Andriessen, Anton Heyboer en Kees Verwey. De tentoonstelling Bomans. Portret van een levenskunstenaar in De Hallen Haarlem duurt van 19 juni tot en met 5 september 2010.

Godfried Bomans (1913 - 1971) was in de eerste plaats een veelzijdig schrijver. Zijn literaire bereik was breed: hij schreef voor volwassenen en kinderen, zowel fictie als non-fictie. Van zijn bekendste werk Erik of Het klein insectenboek (1940) zijn meer dan 400.000 exemplaren verkocht. In de tentoonstelling zullen veel boeken en originele manuscripten van de schrijver te zien zijn. Bekende figuren als Pa Pinkelman en Tante Pollewop passeren de revue, en rondom Erik of Het klein insectenboek is een speciaal jeugdzaaltje ingericht. Met zijn talrijke televisieoptredens verwierf Godfried Bomans een ware sterrenstatus. Vanaf de jaren '50 werkte hij regelmatig voor de radio en sinds de jaren 1960 voor televisie. In De Hallen Haarlem worden doorlopend fragmenten vertoond van programma's waarin de schrijver optrad.

De expositie toont daarnaast veel kunst: originele boekillustraties van Carol Voges en Harry Prenen, alsook beeldhouwwerken en schilderijen van bevriende kunstenaars als Mari Andriessen, Kees Verwey en Anton Heyboer. Bij de tentoonstelling verschijnt de ruim geïllustreerde catalogus Godfried Bomans. Schrijver tussen schilders, geschreven door Antoon Erftemeijer, samensteller van de tentoonstelling. Verkrijgbaar voor ?15,-. ISBN/EAN: 978-94-90198-04-6.
[bron: Haarlems weekblad]

20-05-2010 Al lezend, is Bomans de Duitse dichter Johann Wolfgang von Goethe goed gaan leren kennen. Dat blijkt uit 6 essays. Hierin rekende Bomans af met diverse misverstanden. Zo bleek Goethe geen onaantastbaar man; hij genoot niet van alle eer die hem bewezen werd maar stikte er bijna in; hij was geen muzikaal onbenul; hij had geen ruzie gehad met Beethoven en zijn biograaf Eckermann was geen nul.

Bomans trad in 1953 in de voetsporen van Goethe die veel eerder naar Italië was gereisd. Beiden schreven hun ervaringen op. Wandelingen door Rome van Bomans werd een succes, ook in Duitsland. In de loop van de jaren vijftig richtte hij met zijn toenmalige goede vriend Harry Mulisch de ‘Eckermann Gesellschaft’ op waarin zij elkaar brieven schreven in de stijl van Goethe en Eckermann.

Uit het nieuwe 1000-pootje Bomans en Goethe blijkt verder dat niet Mulisch maar Bomans getoond heeft kenner te zijn geweest van het leven van Goethe. Indien belangstelling, klik hier.

19-05-2010 Rik Torfs is hoogleraar Kerkelijk Recht te Leuven en Bomansfan. In doen en laten, ja, zelfs zijn warrige haar en bedachtzame manier van praten, met humoristische wendingen, lijkt hij op Bomans. Walter Pauli, adjunct-hoofdredacteur van de Vlaamse krant De Morgen, noemde Torfs “het Vlaamse neefje” van Godfried Bomans, ook door diens scherpe en onafhankelijke houding, zoals blijkt uit zijn boeken en interviews voor tv. In deze nieuwsrubriek is diverse keren aandacht aan hem geschonken en onder de 1000-pootjes is ‘Bomans en Riks Torfs’ te vinden.

In de Vlaamse krant Het Nieuwsblad stond op 7 mei jl. een bericht waaruit blijkt dat Torfs de politiek in gaat. Hij heeft gekozen voor CD&V, de Vlaamse christendemocraten. Sam De Graeve had de keuze voor een klassieke partij niet erg verwacht en zei: “Bij zijn vorige flirts met de politiek zag ik Rik veeleer iets doen dat de partijen overschreed. Ik vond dat een frisse kijk. Uiteraard is hij gemaakt voor de politiek: hij is altijd een klassieke denker met een moderne twist geweest, de Godfried Bomans van zijn tijd.
[Guido Verschaeren / Edward Krabbendam]

- Deze nieuwsrubriek ging op 1 november 2006 van start. Dit is het 600ste bericht waarin Bomans een rol speelt.

08-05-2010 BRUSSEL - De architect is een motor, geen thermometer, vond Renaat Braem. De Antwerpse architect, die dit jaar honderd zou zijn geworden, zette ook in Brussel een en ander in beweging. Als enige Belg liep hij stage bij Le Corbusier. In de jaren 1950 en 1960 kreeg zijn werk internationale uitstraling door zijn huisvestingscomplexen in Antwerpen (Kiel), Brussel (Modelwijk in Laken) en Leuven (Sint-Maartensdal). Het huis dat hij voor zichzelf en zijn vrouw Elza Severin bouwde, vond Godfried Bomans vloeken met de rest van de straat. Wat met architectuur in harmonie met de omgeving, meneer de architect? Braems antwoord was dat je toch geen harmonie met de algemene lelijkheid moest zoeken. Klik hier voor het gehele artikel.

02-05-2010 Van Bomans is bekend dat hij een 'aardig partijtje' kon schaken. In de Leeuwarder Courant van zaterdag staat altijd een schaakrubriek. In de krant van zaterdag 1 mei, werd aandacht besteed aan een schaakpartij waarbij een uitspraak van Bomans werd aangehaald: 'Ik kan goed tegen mijn verlies, maar nog beter tegen mijn winst' .
[Gerrit J. Bosch]

18-04-2010 Het was gisteren een mooie bijeenkomst waarna ik weer geinspireerd en gemotiveerd de Bomansboeken ga herlezen. Hierbij nog wat foto's van de zonnige wandeling vanaf mijn geparkeerde auto naar Die Raeckse. Even de Bakenessersgracht, waar Niels Klinkenberg het al over had: de Rijnlandse Academie heeft dit verhinderd dat die gracht werd gedempt. Verder de moderne muziektent, van welke plaats af Bomans het Leger des Heils hoorde zingen op zondag. Verder nog wat bekende Haarlemse plaatjes. en natuurlijk het Genootschap zelf bestaande uit geinteresseerde mensen en altijd in voor een goed praatje over.... Bomans natuurlijk. Klik hier voor de foto's.
[Joop Beenakker]

17-04-2010 De Carbolineumpers te België heeft het boek “Hoe staat het nu met de B?” van L.H.Wiener uitgegeven. Daarin heeft Wiener wat mijmeringen omtrent Bomans genoteerd. Het boek is met de hand en in beperkte oplage gedrukt. Het boek is te bestelling bij www.carbolineumpers.be

16-04-2010 Toeschouwers toneelstuk Bomans gezocht! Het moeten mensen van dik in de tachtig zijn, maar regisseur Luuk van der Duim van de Groningse studententoneelvereniging PHTUK hoopt ze wel te vinden. Publiek bij een toneelstuk dat 70 jaar geleden is opgevoerd. Het gaat om 'De huistiran', geschreven door de toen 26-jarige Godfried Bomans.

Een pretentieloze klucht met als publiek militairen, ten tonele gebracht in een tijd dat Nederland en de wereld geconfronteerd werden met het begin van de Tweede Wereldoorlog. Het stuk gaat over liefdesperikelen in een familie van militairen en heeft geen enkele band of verwijzing naar de angsten van die tijd. 'Een niemendalletje, zoals Bomans het zelf omschreef', zegt van der Duim, 'geschreven in opdracht. Probeer er niets in te vinden, zei hij zelf.'

Van der Duim probeert nu in contact te komen met mensen die de voorstellingen op diverse lokaties in 1940 destijds gezien hebben. Hij wil weten onder welke omstandigheden ze naar het stuk keken, wat ze ervan vonden, etc. etc..

Die verhalen wil hij opnemen en verwerken in een nieuwe versie van de 'De huistiran', die vanaf 20 mei in Nederland zal worden opgevoerd. Ook Nederlanders in het buitenland kunnen reageren. Hij kan weliswaar niet naar ze toekomen, maar de verhalen zijn ook op papier welkom en worden dan op band ingesproken. Ze kunnen gestuurd worden naar LuukvanderDuim@gmail.com.

15-04-2010 Schrijver Jeroen Brouwers zei eens: “Maak een mooie, goed geredigeerde bloemlezing uit de serieuze essays van Bomans. Je verbaast je, hoor! Je verbaast je over ’s mans veelzijdigheid en belezenheid, zijn eruditie. En geschreven! Zo puntig, zo mooi geslepen.” Met een bloemlezing uit 6 stukken van Bomans en het begin van zijn vertaling van ‘The Pickwick Papers’, sluit ‘Bomans en de Pickwick Fellowship, deel II’ een drieluik af, met Bomans, Dickens en de Fellowship in de hoofdrol. Indien belangstelling, klik hier.

13-04-2010 vanaf 19 juni 2010 in de Hallen in Haarlem: "Bomans - Portret van een levenskunstenaar".
De Hallen Haarlem presenteert deze zomer een tentoonstelling over Godfried Bomans. Jarenlang gold hij als meest gelezen auteur van ons land. De expositie geeft een beeld van de veelzijdigheid van Bomans’ talent: als schrijver, als componist èn als tv-persoonlijkheid. Ook worden originele boekillustraties getoond en is werk te zien van zijn kunstenaarsvrienden, onder wie Mari Andriessen, Anton Heyboer en Kees Verwey. De tentoonstelling Bomans. Portret van een levenskunstenaar in De Hallen Haarlem duurt van 19 juni tot en met 5 september 2010.

In de tentoonstelling zullen veel boeken en originele manuscripten van de schrijver te zien zijn. Bekende figuren als Pa Pinkelman en Tante Pollewop passeren de revue, en rondom Erik of Het klein insectenboek is een speciaal jeugdzaaltje ingericht. Zo kan ook de jongste generatie museumbezoekers kennismaken met de kleurrijke hoofdfiguren uit Bomans’ beroemdste boek.

Er worden doorlopend fragmenten vertoond van programma’s waarin Godfried Bomans optrad. Verder zijn tal van boeken en originele manuscripten van de schrijver te zien. Ook onbekende uitingen komen aan de orde, zoals zijn muziekcomposities. Daarnaast is er veel kunst. Natuurlijk originele boekillustraties, zoals die van Carol Voges bij Pa Pinkelman en van Harry Prenen bij Pieter Bas. Maar ook tal van schilderijen en beelden van Bomans’ kunstenaarsvrienden, onder wie Mari Andriessen, Anton Heyboer en Kees Verwey. Een gevarieerde tentoonstelling over een inspirerende persoonlijkheid, die een onuitwisbaar stempel drukte op de Nederlandse samenleving en nog steeds tot de verbeelding spreekt.

De jaarlijkse grote zomertentoonstelling van De Hallen Haarlem is speciaal bedoeld voor een breed publiek. Bomans is de vierde tentoonstelling in de De Hallen Haarlem Zomerserie. Eerdere zomertentoonstellingen waren gewijd aan Isaac Israels, Anton Pieck en Romantische landschappen.
[Lex Visser]

12-04-2010 De Telegraaf van vandaag, klik op de afbeelding voor een groter formaat.:
[Hans Krol]

10-04-2010 Schoolidyllen, het boek van Top Naeff (1878-1953) over de vriendschap tussen Jet, Jeanne, Noes, Lien en Maud, dat generaties bijna-volwassen meisjes aan het grienen heeft gebracht, is weer eens terug. Sfeervol vormgegeven, met de oorspronkelijke omslagillustratie van Rie Reinderhoff. En gelukkig niet gemoderniseerd, maar met uitleg van woorden en begrippen uit 1900 voor meisjes die alleen nog het hysterische taalgebruik van moderne chicklit begrijpen. Nu is het wachten op de eerder aangekondigde biografie die Gé Vaartjes (tevens aanstaand Bomans-biograaf) aan de schrijfster en toneelcritica Naeff wijdt.

Bron: de Volkskrant van 3 april 2010, rubriek Pas verschenen jeugdboeken.09-04-2010
In 2004 heeft regisseur Gidi van Liempd een Belgisch-Nederlandse coproductie Erik of het klein insectenboek -het meest herdrukte boek uit 1940- van Godfried Bomans (1913-1971) gerealiseerd. Daarin spelen onder meer Jassper Oldenhof, Lenette van Dongen en Yale Sackman. Het is een vrije bewerking geworden van het verhaal over Erik. In de film raakt hij zeer in zichzelf gekeerd als gevolg van het overlijden van zijn vader. Op de avond voorafgaande aan een spreekbeurt over insecten waar Erik als een berg tegenop ziet, 'verdwijnt' de jongen in een parallelle wereld waarin de insecten zich gedragen alsof zij mensen zijn. Daar leert Erik dat en hoe hij voor zichzelf in de bres moet staan.
In deze rolprent wordt het rouwprces uitgebeeld dat een tiener doormaakt als gevolg van het heengaan van zijn vader. In Bomans' boek daarentegen leeft de vader en ligt het accent op het typeren van het verschijnsel mens. Erik een boek dat lang als onverfilmbaar gold, maar nu met behulp van de modernste technieken te realiseren was wordt vandaag uitgezonden, tussen 09:00 uur en 10:35 uur op Ketnet, de tweede Belgische, Nederlandstalige televisiezender.

27-03-2010 Vorige maand verscheen op deze site ‘Bomans en Charles Dickens’. Het nieuwste 1000-pootje gaat ook over Dickens maar meer nog over Bomans en de Dickens Fellowship, waarin Dickensfans zich hadden en nog steeds hebben verenigd. Bomans was zeer ingenomen met Dickens en de Fellowship. Dat toonde hij in enkele indrukwekkende stukken en redes waarin humoristische overdrijving niet werd geschuwd. Voorts was hij de planter van de Nederlandse tak van de Dickens Fellowship en organiseerde hij in 1959 de jaarlijkse bijeenkomst van de voornamelijk Britse Fellows in Amsterdam, die grandioos werd gevonden. Voor ‘Bomans en de Dickens Fellowship’, klik hier.

25-03-2010 Richard Aertssen, student aan de Hogeschool in Utrecht, heeft een nieuwe layout ontworpen voor de jeugdsite van het Godfried Bomans Genootschap. Hij deed dit in het kader van het vak Webcultuur waarin ondermeer de invloed van het internet op diverse doelgroepen werd behandeld. Het Genootschap dankt hem voor zijn inspirerende bijdrage. Klik hier voor de website.

19-03-2010 Vorige week ontvingen de leden van het Godfried Bomans Genootschap het nieuwe exemplaar van ‘Godfried’, het halfjaarlijks tijdschrift van het Genootschap. De belangrijkste bijdrage was van Gé Vaartjes, de benoemde biograaf van Bomans. Hij blijkt over een vaardige pen te beschikken die hij als een Michel van der Plas hanteert. Voor een verslag van de nieuwe Godfried, klik hier.

19-03-2010 Op 16 maart jl. heeft premier Jan Peter Balkenende een toespraak gehouden in de Tweede Kamer ter nagedachtenis van Hans van Mierlo. Balkenende herinnerde eraan dat van Mierlo, voorman van D66, in 1967 de Nederlandse politiek op de grondvesten deed schudden, door 7 Kamerzetels te winnen. Van Mierlo is verder minister van defensie geweest en later minister van buitenlandse zaken. Hieronder volgt een letterlijk citaat uit de rede van Balkenende:

“De afgelopen dagen hebben veel mensen die hem kenden Hans van Mierlo getypeerd als een denker en een zoeker. Zelf zei hij daar ooit over: 'Ik voel me verplicht een echt antwoord te vinden op iedere vraag die me wordt gesteld. Zo kom ik er zelf steeds beter achter wat ik zelf vind van de zaak.' ( )

Met dat authentieke zoeken, die eerlijke twijfel en de prachtige manier waarop hij dat wist te verwoorden is Hans van Mierlo voor velen een inspiratiebron geweest. Hij had aantrekkingskracht, ook op mensen die het niet in alle opzichten met hem eens waren. 'Hij zet mensen onder stroom', zei Aad Nuis eens. Van Mierlo was een man met de gave van het woord die - zoals Godfried Bomans ooit schreef - 'tot elke prijs de indruk wil vermijden dat hij het weet'. Ik geloof dat juist die instelling hem in de politiek zo gezaghebbend en invloedrijk heeft gemaakt.”
[Edward Krabbendam] [Bron: ministerie van Algemene Zaken, internet]

18-03-2010 Voorburg - Zondag 21 maart voert Struif de jeugdvoorstelling Stoepje op in De Tobbe. De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar en begint om 14.00 uur. De toegang is voor kinderen €5 en voor volwassenen €7. Muziektheater Struif speelt 'Stoepje', vrij naar een sprookje van Godfried Bomans. Al musicerend wordt het verhaal verteld van de ongelukkige prinses die gruwelijk lijdt onder het strakke regiem van haar vader. Star denken tegenover een flexibele houding. Het trieste lot van prinses Stoepje stemt tot nadenken. Toch is het geen droevige voorstelling geworden. Integendeel. In veertig minuten wordt met weinig woorden en veel muziek een oud verhaal nieuw leven ingeblazen. De vrolijkheid spat er vanaf.

14-03-2010 Arjan Visser verzorgt al jaren de rubriek de tien geboden, die elke zaterdag wordt afgedrukt in dagblad Trouw. Visser legt zijn gasten elk van de tien geboden voor, en noteert hun reacties. Op 13 maart luidde de inleiding: “Hetty Blok (Arnhem, 1920) is cabaretière, actrice, zangeres en oerzuster Klivia uit ‘Ja zuster, nee zuster’. Ze wordt gezien als de ultieme vertolkster van de liedjes van Annie M.G. Schmidt. Ter gelegenheid van haar negentigste verjaardag bracht uitgeverij Rubinstein ‘Doe wat je ’t liefste doet’ uit: boek, cd en dvd.”

Hetty Blok is op 25 januari 90 jaar geworden en ze is nog vitaal. Hoewel in Arnhem geboren, is ze een “volbloed Zeeuwse”. Haar protestantse achtergrond heeft niet weten te voorkomen, dat Blok het pantheïsme een aardige gedachte vindt: in alles zit iets goddelijks. Ook niet, dat zij in 1951 meewerkte aan de allereerste tv-uitzending, terwijl televisie voor haar geloofsgroep zo ongeveer des duivels was. Verder blijkt haar waardering voor Annie M.G. Schmidt en enige anderen. Over een voorleesprogramma dat ze verzorgde, zei Blok: “Eerst las ik Annie Schmidt, Simon Carmiggelt en Godfried Bomans, later deden die eerste twee zelf mee. Annie begon, daarna kwam Simon die aan het eind zei: ‘En nu komt Hetty Blok. Ze leest Godfried Bomans. Dan kunt u horen hoe het moet’.”
[Edward Krabbendam]


Van Mierlo viert de verkiezingsoverwinning in Krasnapolsky (15 februari 1967)

13-03-2010
Afgelopen donderdag is Hans van Mierlo overleden (1931-2010). In de kranten staan veel lovende woorden voor de politicus die tot staatsman uitgroeide. Dat zat er aanvankelijk niet erg in, ondanks zijn charisma. Het had te maken met zijn wijze van spreken. Mark Kranenburg schrijft in de NRC van 12 maart: “Van Mierlo dacht terwijl hij sprak.” En: de toehoorders vroegen zich pas in tweede instantie af “wát hij nu precies had gezegd.” Frits Abrahams bevestigt in dezelfde krant dit beeld, doordat de Woordkunstenaar “veel te vaag” werd gevonden.

Deze meningen komen samen in een stuk van Godfried Bomans, die een haarscherp beeld gaf van de ‘jonge’ Van Mierlo (en andere politici). In het voorjaar van 1971 toerde Bomans door Nederland, vaak in gezelschap van Michel van der Plas, om voor het weekblad Elsevier verkiezingsbijeenkomsten te bezoeken. Van der Plas noemde de verslagen, later opgenomen in De man met de witte das, “dodelijke portretten”, die opzien baarden. Op 14 april was Bomans in Amersfoort waar D’66 met 25 mensen verenigd was. Hij schreef:

“In zijn manier van spreken zit iets sympathieks, dat vooral in het begin zeer voor hem inneemt. De heer Van Mierlo wil namelijk tot elke prijs de indruk vermijden, dat hij het weet. Zodra hij een begin van stelligheid in zich bespeurt houdt hij even in om zich op de mogelijkheid van zijn ongelijk te bezinnen. Hij rondt dan verder datgene, wat hij eerst bedoelde heel zeker te zeggen, in verkleinwoorden en understatements af. Dat is aardig. Maar na een tijdje werkt het ook vermoeiend. Hij voorkomt wel de kritiek van eigenwijsheid, maar men vraagt zich op den duur toch af welke wijsheid hem dan eigen is. Goed, hij wil het niet beter weten. Wat zulke mensen echter vergeten is het feit, dat wij naar dit zaaltje gekomen zijn in de mening dàt hij het beter weet, want anders waren we thuis gebleven. ( ) Overigens zei hij een paar dingen, die mij juist leken.”

Na afloop bood Bomans Van Mierlo een lift naar Amsterdam aan, waarvan hij gebruik heeft gemaakt.
[Edward Krabbendam]

13-03-2010 Erik van den Berg en Arjan Peters hebben een bloemlezing samengesteld van recensies en beschouwingen van literatuurcriticus Kees Fens (1929-2008) die tussen 1969 en 1977 in ‘de Volkskrant’ werden afgedrukt. Als voorproefje van ‘De hemel is naar beneden gekomen’ is de bijdrage van Fens van 20 oktober 1970 vandaag opnieuw afgedrukt. Daaronder staat een recensie van Maarten Doorman over de verschenen bloemlezing. Hij schrijft:

“1974 was een beroerd wijnjaar en ook de stukken van Kees Fens hielden dat jaar niet over.” Er volgde wel enig herstel maar Doorman schrijft verder: “De afdronk van de meeste stukken uit 1974 ligt ergens tussen zuur en bitter. Ik weet niet of dat aan de keuze van de samenstellers ligt, want zij verantwoorden die nergens.”

Fens - de man die goed kon lezen en goed kon schrijven - had ook betere jaren. 1977 was zelfs een goed Fens-jaar. In de bundel is soms sprake van gedateerdheid. Ergens valt de naam J. Moulijn. “Alleen oude lezers,” schrijft Doorman, “zal hier nog de naam van Feyenoords linksbuiten Coen Moulijn te binnen schieten. Zoals ook Godfried Bomans, Arij Prins, William D. Kuik en Maartje Luccioni vergeten schrijvers zijn, die Fens in dit boek niet tot leven wekt.”

Doorman stelt zich verder de vraag, wat Fens zo’n 35 jaar geleden van de schrijvers Hermans, Wolkers en Mulisch vond. De bloemlezing geeft geen antwoord. Fens blijft op de achtergrond. Zijn stukken gaan “over bibliofiele zaken, rooms verleden en vooroorlogse en negentiende-eeuwse literatuur. ( ) Is de criticus Fens eerder een mythe en heeft hij in ‘de Volkskrant’ de actuele literatuur nooit zo op de voet gevolgd?”
[Edward Krabbendam]

Aanvulling: In de bloemlezing is een recensie van Fens opgenomen van 'Beminde Gelovigen', een boekje waarin Bomans veel onderwerpen van kerk en geloof heeft vastgelegd.

05-03-2010 Op 4 maart jl. heeft Harry Mulisch in Den Haag het vernieuwde Letterkundig Museum geopend. Er zijn twee grote permanente tentoonstellingen: het Pantheon en de Nationale Schrijversgalerij. In de galerij hangen 425 schilderijen waarop schrijvers zijn afgebeeld, in het Pantheon zijn de 100 grootste overleden schrijvers opgenomen, waarbij gemakshalve ook de Beatrijs, Karel ende Elegast en Mariken tot de schrijvers worden gerekend. Bomans heeft nummer 87, zijn vriend Simon Carmiggelt nummer 88. In het Pantheon staan honderd schermen, voorzien van oortjes. Aleid Truijens schreef in ‘de Volkskrant’ van 5 maart jl. verder:

“Per schrijver wordt een bondig, helder verhaal verteld, een typering van het werk en enkele opmerkelijke levensfeiten, begeleid door beeld en geluid. Een paar minuten, en dan naar de volgende dode grootheid.
( ) In het audiogedeelte kunnen we luisteren naar schrijvers die, dichtbij en levend door hun bekende stemgeluid, voorlezen uit eigen werk.
( ) Het zijkamertje, gewijd aan ‘Biografie’, toont slechts een fractie van de schatten die het museum in dozen heeft opgeslagen. Het blijft leuk, die tastbare dingen. De reisspiegel van Hendrik Marsman. De cadeautjes die Renate Rubinstein kreeg van haar geheime minnaar Simon Carmiggelt: een pen, een horloge. Het dodenmasker van Bilderdijk. De carnavalsonderscheidingen van nationale lolbroek Godfried Bomans.”

Truijens sluit haar artikel af met een probleem. Wat te doen als Harry Mulisch en Hella Haasse zijn overleden? Moeten dan mindere goden voor hen wijken? (nrc telegraaf)
[Edward Krabbendam]

04-03-2010 Sinds april van het vorige jaar verzorgt “De Toepassing” regelmatig een uniek en bijzonder avondje uit voor een breed publiek. Verhalenverteller Bert Rebergen weet op zijn eigen unieke wijze de luisteraars mee te nemen naar uiteenlopende situaties met dan weer als gevolg de gulle lach en een volgend keer het wegpinken van een traan. Geloof en kerk spelen dikwijls een belangrijke rol op deze avonden, maar ook met beroemde verhalen uit de wereldliteratuur wordt het publiek vermaakt. Tevens kan een positief kritische noot worden gekraakt. Naast verhalen en sketches speelt muziek een belangrijke rol.

Op zaterdag 13 maart is er weer een avond van "De Toepassing" met als thema SPORT. Wat wilt u na de Winterspelen en met het WK voetbal in het vooruitzicht? Met verhalen van o.a. Sabatini (what's in the name?), Bomans en Ouwehand wordt u op een sportieve wijze getrakteerd op humor en stof tot nadenken. Om 19.30 uur staan de deuren van De Ambassade aan de Sterke Arm 2 voor u open. Interesse? Ga naar: www.detoepassing.nl03-03-2010 Het nieuwsbericht van 17 februari jl. ging over Frank Heinen. Er werd waarderend gesproken over zijn bijdrage aan ‘Hard gras 70’, met als titel Godfried Bomans heeft gevoetbald. Op 1 maart verscheen een recensie van ‘Hard gras 70’ in Het Parool. Over de bijdrage van Heinen schreef Arthur van den Boogaard:

“Dat Heinen goed kan schrijven bewijst hij opnieuw met zijn eerste stuk voor de alweer 70ste editie van Hard Gras. ( ) Heinen verhaalt over de eventuele voetbalcarrière van schrijver Godfried Bomans bij de Haarlemse SV Alliance 22. Eventueel, omdat Heinen niet voor een reconstructie koos, maar voor een beschrijving van hoe het allemaal had moeten gaan. Een fictief verhaal dus, waarbij grondig onderzoek - geliefde woorden in de journalistiek - hem ertoe bracht ook de kenmerkende ironische stijl van de Haarlemse schrijver na te volgen. Een lastige, maar goed uitpakkende keuze: Bomans zelf had het verhaal vast graag gelezen.”
[Edward Krabbendam]

02-03-2010 Op 26 februari jl. is Michael Teekens overleden. Teekens was een Bomansfan en bezocht regelmatig de bijeenkomsten van het Godfried Bomans Genootschap. Tijdens het diner heeft hij, samen met Bart Feldbrugge, diverse malen grappige voordrachten gehouden. Als hij er niet was, werd hij gemist.
Frank van der Voordt zal namens het Genootschap aanwezig zijn bij Teekens’ crematie.
Het bestuur.

01-03-2010 Op zijn tocht langs 100 schrijversgraven is Letterkundig Museumdirecteur Aad Meinderts afgelopen maandag (1 maart) bij Godfried langs geweest. Zijn volledig reisjournaal staat op www.wievolgt.com.

Hieronder zijn verslag van het bezoek aan het Adelbertskerkhof:
Het Sint Albertuskerkhof is een oase van rust. Je kan de vogels horen zingen, zonder dat hun gezang begeleid wordt door het geraas van verkeer. Zeldzaam. Eeuwig 2 minuten op de 4de mei. Het graf van Godfried Bomans wordt bewaakt door een eikenboom en op het graf liggen tien verse rode rozen. Mijn witte roos met de linten vormt er een mooi contrast mee. Jaap Pop, oud-burgemeester van Haarlem, leest hilarische fragmenten over de stad waarmee Bomans vergroeid was. Eigenlijk zijn we een dag te vroeg hier, want de geboortedag van Bomans is 2 maart. Bomans werd streng opgevoed in een katholiek gezin. Hij was een van de eerste mediapersoonlijkheden en was – dank zij zijn deelname aan quizzen en TV-shows een echte BN-er. Zijn imago als lolbroek heeft de literaire waardering mogelijk in de weg gezeten. Hij kreeg geen enkele literaire prijs, maar zijn boeken genoten een ongekende populariteit. Met een perfect gevoel voor timing was hij de grootmeester van de bon mot. Bij het zien van het ‘onderstel’ van Marlene Dietrich sprak hij de onvergetelijke woorden : ‘ Had mijn vrouw maar een zo’n been…’
[Aad Meinderts / Frank van der Voordt]

27-02-2010 L. H. Wiener is eigenaar van de eerste druk van ‘The Pickwick Papers’, een in leer gebonden boekwerk uit 1837, dat bijna een kilo weegt en voorzien is van een handtekening van Godfried Bomans. Wiener – oud-leraar Engels – erfde het boek van zijn moeder, niet haar verering voor het werk van Dickens; hij stond daarmee op gespannen voet. Nu is er een vertaling verschenen van ‘Hard Times’. Wiener verzorgde voor ‘de Volkskrant’ van 26 februari 2010 een recensie. In ‘Zwarte tijden’ verklaart Dickens de oorlog aan het utilitarisme, de voorloper van het vrije marktdenken, waardoor de bezittende klasse (kapitalisten) rijker werd door uitbuiting van de arbeiders, die onder erbarmelijke omstandigheden moesten leven en werken. Wiener geeft verder een verslag van de inhoud van het boek en schrijft, haast als een bekeerling:
“Ik verklaar hier onomwonden dat Charles Dickens in mijn ogen wel degelijk een groot schrijver is, een literaire duivelskunstenaar zelfs, met een fenomenaal creatief vermogen, een scherp gevoel voor humor en een immer smeulende ironie. Niemand beter dan hij kan een los personage neerzetten, geheel en al levend in een particuliere wereld en in een ondoordringbaar isolement. En geen schrijver in de Engelse taal kan hem overtroeven in woordkunst.”
[Edward Krabbendam]

17-02-2010 Frank Heinen ontving vorig jaar de Hard gras Prijs voor sportjournalistiek. In het februarinummer (2010) van ‘Hard gras’, hét voetbaltijdschrift voor lezers, staat een bijdrage van zijn hand met als titel Godfried Bomans heeft gevoetbald. Met dit juiste gegeven is Heinen magisch-realistisch aan de slag gegaan. Heer Bol, bestuurslid van de voetbalclub Alliance, belt bij Bomans aan. Een veertiger met smeulende pijp in de hand doet open. Bol vraagt om de jonge Bomans die bij de voetbalclub is aangemeld. Hij komt hem ophalen voor zijn eerste wedstrijd. De veertiger blijkt tevens de 15-jarige te zijn. Even later gaan ze op weg naar het voetbalveld. Het gesprek gaat ondermeer over sterspeler Rekelbast, iemand die niet loopt te eieren op het veld en eenmaal zo hard uithaalde dat de doellat versplinterde. Hoewel een stoere stronk, doet hij ‘in zoverre aan een engel denken dat ook een engel niet aan de zwaartekracht onderhevig is.’

In het 8 pagina’s tellende stuk komen verder namen voor als Pinksterblom, Pinkelman, Karel Flens en Clifford. De ode van Heinen aan Bomans is een prima stuk. Hij schreef zijn eigen verhaal waarin de stem van Bomans toch duidelijk aanwezig is.
[Edward Krabbendam]

14-02-2010 Komende week ligt het nieuwe nummer (70) van Hard Gras in de winkel. In dit nummer is een stuk opgenomen over Bomans’ voetbalcarrière. Het stuk is geschreven door Frank Heinen en is weliswaar fictioneel, maar gebaseerd op feiten zoals die o.m. te vinden zijn op de website van het Godfried Bomans Genootschap. [meer]

14-02-2010 Bomans heeft niet alleen van het werk van Charles Dickens genoten, hij heeft er ook keihard aan gewerkt, al was het maar aan de vertaling van The Pickwick Papers, een dikke pil van 1102 bladzijden. Bomans gold in ons land als de Dickenskenner en hij was van plan een biografie te gaan schrijven. Daar is het niet van gekomen. Op grond van zijn stukken, is er nu toch een kleine biografie van Bomans over Dickens samengesteld, als nieuw 1000-pootje. Indien belangstelling, klik hier.

14-02-2010
Vijftig jaar lang streefden de jezuïeten naar de zaligverklaring van hun generaal-overste, de Amsterdammer Jan Philip Roothaan (1785-1853). Twee wereldoorlogen en een concilie stuwden de zaak voort: heiligenbeelden raakten in onbruik, regels maakten plaats voor experimenten, Rome moest buigen voor Maastricht, de theologische faculteit van de jezuïeten. Paus Pius xii en Johannes xxiii speelden een rol in dit drama, maar ook Anton van Duinkerken, Godfried Bomans, Jan van Kilsdonk, Huub Oosterhuis en vele anderen. De zaak Roothaan past volmaakt in het utopisme dat de twintigste eeuw bezielde. Klik hier voor het boek.
[Frank van der Voordt]

09-02-2010 Van 19 juni tot en met 5 september is er in De Hallen Haarlem een tentoonstelling onder de titel Weerzien met Bomans. Het wordt een grote tentoonstelling over Godfried Bomans, zijn werk en zijn kunstenaarsvrienden. Er zullen doorlopend films worden vertoond, terwijl met tal van boeken, manuscripten en foto’s een beeld wordt gegeven van Bomans’ leven en werk. De culturele vrienden- en kennissenkring van Bomans wordt tot leven gebracht door de presentatie van schilderijen en beeld, boekillustraties, portretten, correspondentie en andere objecten. Ook muziek speelt op deze tentoonstelling een rol: enkele muziekcomposities die Bomans heeft nagelaten, zullen gedurende de geheel expositieduur te horen zijn.

Weerzien met Bomans is de vierde tentoonstelling in de De Hallen Haarlem zomerserie. Eerdere zomertentoonstellingen waren gewijd aan Isaac Israëls, Anton Pieck en Romantische landschappen. Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde publiekscatalogus.
[Fred Berendse]

02-02-2010 Willem Breedveld legt in ‘Trouw’ iedere week een vraag voor waarop lezers kunnen reageren. Op 9 januari 2010 luidde een van de reacties als volgt: “De grootste uitdaging voor 2010 is goed luisteren naar onze medemens. Twee uitspraken van twee Nederlandse schrijvers stimuleren mij deze uitdaging met overtuiging aan te gaan: ‘Mensen die veel en onbevangen luisteren hebben ook het meeste te vertellen’ (Godfried Bomans, 1913-1971) en ‘Goed luisteren vereist inleving en het achterwege laten van vooroordelen’ (Connie Palmen, 1955).
[Hans van Baal Culemborg]

02-02-2010 Uit de Volkskrant van 2 februari 2010 over internet: ‘Alles wat we zijn, is het resultaat van wat we dachten’ (Boeddha). ‘Als een Hollander gek wordt, dan voelen de mensen dat het vakwerk is’ (Godfried Bomans). ‘Het leven bestaat uit niet doen wat we willen en doen wat we niet willen’ (Johann Wolfgang von Goethe). Een willekeurige greep uit de meer dan negentienduizend citaten op citaten.net. Naast eindeloos grasduinen door inspirerende, grappige en historische citaten kun je je hier ook aanmelden om dagelijks het ‘citaat van de dag’ toegestuurd te krijgen. Om met William Ewart Gladstone te spreken: ‘Geschikte citaten overtuigen.’
[Thomas van der Kolk]

01-02-09 In de derde aflevering van de onlangs uitgezonden serie De Oorlog, gepresenteerd door Rob Trip, kwam Herman van Run aan het woord. Tijdens de Duitse bezetting werd hij met honderden belangrijke Nederlanders in een kamp opgesloten. Zij zaten daar om de volgende reden. Als tegen Duitsers geweld werd gepleegd, hadden de Duitsers een voorraad kampbewoners waarvan er een aantal als represaille kon worden doodgeschoten.

Herman van Run is rond 1950 bevriend geraakt met Bomans. Van hun vriendschap is weinig bekend, wèl was Van Run midden in de nacht aanwezig bij de zojuist gestorven Bomans. Van Run moet hem goed gekend hebben, blijkens zijn typering van Bomans, die in het nieuwe 1000-pootje ‘Bomans en Herman van Run’ is weergegeven. Indien belangstelling, klik hier.

08-01-2010 10 januari 1960 speelde Linda van Dyck op 11-jarige leeftijd, samen met haar stiefvader Ko van Dijk, haar eerste rol. In het publiek werden gisteren voor de voorstelling ‘Oog om Oog’ kaarten uitgereikt met de vraag of men na het slotapplaus wilde blijven zitten in verband met een verrassing. Na de voorstelling werd het woord gegeven aan minister Plasterk. Hij nam het publiek en Linda mee door haar leven en lichtte een paar voorstellingen uit haar loopbaan. Intussen was van Dyck wel enigszins van de schrik bekomen, maar toen de minister met de woorden sprak ‘het heeft Hare Majesteit behaagd’, zat de schrik er weer goed in. Na het opspelden van het eremetaal kwam Godfried Bomans (waarbij Reinier Bulder opnieuw de huid van Bomans kroop) het podium op. Hij nam nog wat persoonlijke dingen met van Dyck door en toen was het woord aan Victor, die namens de hele cast en crew van de voorstelling sprak. Linda van Dyck is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

08-01-2010 Na een 'kleurrijk leven', zoals de rouwadvertentie memoreert, is dinsdag op 88-jarige leeftijd in Hilversum Cor van Velsen overleden. Hij verwierf (inter)nationale bekendheid als grafisch ontwerper. De in Hilversum geboren van Velsen was als graficus enorm veelzijdig. De grafisch ontwerper liet zich inspireren door mensen als Toon Hermans, Jules de Corte en Godfried Bomans. Zijn carrière beleefde kort na de oorlog een vliegende start toen hij van een reisbureau de opdracht kreeg op affiche 'Holland' symbolisch weer te geven. Hij ontwierp de internationaal bekend geworden klomp met daarbinnen in strakke lijnen bloembollenvelden. Ook de opdruk op het frisdrankflesje Joy was van hem. Hij heeft ook veel platenhoezen ontworpen. Maandag wordt Cor van Velsen omstreeks 12.30 uur, na de uitvaartmis in de Vituskerk aan de Emmastraat, ten grave gedragen op de r.k.-begraafplaats St. Barbara aan de Bosdrift.

05-01-2010 De Fenix Kerk te Nieuwe-Niedorp is een kleine doch tamelijk actieve protestantse gemeente met veel leeservaring. Voor Kerstavond (24-12) had predikant Fokko Omta het verhaal van de moedige kerstengel van Bomans enigszins bewerkt. Na deze vertelling volgde de preek. De viering werd muzikaal ondersteund door het koor ‘Get Together’, onder leiding van Marja Dignum.
[Jan Jong]04-01-2010 Eric Borrias is full time verhalenverteller. Daarvoor bewerkt hij beroemde kinderboeken als Reis om de wereld in 80 dagen en Schateiland. Ook ‘Erik of het klein insectenboek’ van Bomans staat op zijn program. Op 10 januari 2010 geeft hij daarvan een voorstelling in Bloemendaal (De Vertelschuur, 15.00 uur), op 16 januari in Huizen (De Boerderij, 14.30 uur) en op 21 februari in Hoogeveen (De Tamboer, 14.00 uur). Meer informatie op de sites van bewuste theaters. www.devertelschuur.nl www.spant.org www.detamboer.nl

03-01-2010 In 2009 is deze site ruim 35000 keer bezocht. De meeste bezoekers (80%) waren zo weer weg. Een kleine 10 procent bleef langer: van 5 minuten tot meer dan een uur. Van 8 procent van de bezoekers was de identiteit van de server niet te bepalen.

< naar 2009
naar 2011 >